Kysely: 95 prosenttia pitää Suomen kehitysyhteistyötä Ukrainaan tärkeänä

Ulkoministeriön teettämän kyselyn mukaan Ukrainaan suunnattu kehitysyhteistyö saa laajempaa kannatusta kuin muualle suunnattu
Kehityspolitiikka

Suomalaisista 95 prosenttia pitää Suomen kehitysyhteistyötä Ukrainaan tärkeänä, käy ilmi ulkoministeriön teettämästä mielipidekyselystä.

Ukrainaan suunnattu kehitysyhteistyö on kyselyyn vastanneista myös tärkeämpää kuin kehitysyhteistyö muihin maihin. Muualle kuin Ukrainaan suunnattua kehitysyhteistyötä piti tärkeänä 77 prosenttia vastaajista.

Lisäksi noin 82 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisää yhteistyön tarvetta myös jatkossa. Kolme neljäsosaa vastanneista myös ajattelee, että Suomen tulee osallistua Ukrainan jälleenrakennukseen.

Suomi on suunnitellut tukevansa Ukrainaa kehitysyhteistyön maaohjelmakaudella 2021–2024 yhteensä 29 miljoonalla eurolla. Lisäksi Suomi on sodan alun jälkeen myöntänyt lisäapua Ukrainalle usean miljoonan euron edestä, ja lisäapua on suunnitteilla. Kehitysyhteistyövaroja on suunnattu muun muassa maan koulutuksen ja oikeusvaltion kehittämiseen sekä energia- ja ilmastotyöhön.

–  Kehityspolitiikka on keskeinen osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

Runsas viidesosa kyselyn vastaajista ei pitänyt kehitysyhteistyötä tärkeänä.

Ulkoministeriö teetti Taloustutkimuksella mielipidekyselyn suomalaisten kannoista kehitysyhteistyöhön. Kyselyyn vastasi 1033 ihmistä eri puolilta Suomea kesäkuun ensimmäisen viikon aikana.