Kunta-alan työehtoneuvotteluja jatketaan – ”Vielä on matkaa ratkaisuun”, sanoo Kuntatyönantajien Jalonen

Työehtosopimus umpeutuu tänään
Työmarkkinat

Tänään umpeutuu isoja työehtosopimuksia kuten kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus. Kyseessä ovat 400 000 muun muassa opettajan, hoitajan, lääkärin ja sosiaalityöntekijän palkat ja muut työehdot.

Kunta-alan uudesta työehtosopimuksesta neuvoteltiin viimeksi sunnuntaina, jolloin ratkaisua ei syntynyt. Neuvotteluja jatketaan pääryhmässä tänään kello 14.

– Vielä on matkaa ratkaisuun, kuvaili Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tilannetta STT:lle tekstiviestillä.

Etenkin hoitajajärjestöjen ja työnantajajärjestön välillä on kipinöinyt. Erimielisyydet johtivat neuvottelujen keskeytymiseen kuun puolivälissä.

Syynä oli se, että Kuntatyöntantajat katsoi tuolloin, ettei voi hyväksyä hoitajajärjestöjen pysyvää, yli kymmenen prosentin palkankorotusvaadetta. Tehystä taas sanottiin, että kukaan ei ole edes esittänyt sellaista palkankorotusvaatimusta.

Viime viikolla neuvotteluja jälleen jatkettiin.

Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tavoite on 1,8 prosenttia yleisen 3,3 prosentin palkankorotuslinjan päälle kymmenen vuoden ajan.

Koronavirusepidemia tuo oman sävynsä neuvotteluasetelmiin, sillä etujoukoissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat tällä hetkellä koville.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi aiemmin tässä kuussa, että terveydenhuollon henkilökunta on sitoutunut hoitamaan potilaat, oli tilanne työmarkkinoilla millainen tahansa.

Palvelualojen ammattiliitto Pam on hyväksynyt tänään päättyvien matkailu-, ravintola ja vapaa-ajan palveluita koskevien työehtosopimuskausien jatkamisen syyskuun loppuun.