Kokoomusmeppi Sarvamaa: Alkoholin etämyyntikiellon lähtölaskenta on alkanut EU:ssa – "Holhoava kansanperinne tulisi jättää historian hämärään"

Alkoholipolitiikka

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kertoo komissiosta kantautuneista uusista tiedoista, joiden mukaan Suomen harjoittama alkoholin etämyyntikielto siirretään nin sanottuun EU-Pilot -tutkintamenettelyyn.

Jos Euroopan komissio havaitsee tai saa tietoonsa EU-lainsäädännön mahdollisen rikkomistapauksen, se pyrkii pikaisesti ratkaisemaan ongelman kyseisen jäsenmaan kanssa käytävän jäsennellyn vuoropuhelun (EU Pilot) avulla.

Petri Sarvamaa on omien sanojensa mukaan aktiivisesti edistänyt Suomen laittomasti ylläpitämän etämyyntikiellon päättämistä EU:ssa, ja ratkaisun hetket näyttävät viimeinkin olevan käsillä.

Komissio puuttuu asiaan helsinkiläisen yksityishenkilön Rikhard Sjöbergin tekemän kantelun johdosta.

– Komissio tulee nyt konkreettisesti arvioimaan, onko unionin oikeutta rikottu ja onko asiassa perusteita ryhtyä konkreettisiin oikeustoimiin jäsenvaltiota vastaan. Suomella on nyt kymmenisen viikkoa aikaa antaa selvityksensä komissiolle. Tämän jälkeen komissio arvioi Suomen vastauksen, Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Kokoomusmepin mukaan on selvää, että sosiaali- ja terveysministeriön on nyt myös julkisuudessa esitettävä uusia vastauksia komission vaateisiin.

– Komission käynnistämä menettely ei ole mikään pikkujuttu, sillä seuraavana askeleena on virallinen rikkomusmenettely. Sosiaali- ja terveysministeriön tulee siis nyt tulevien viikkojen aikana osoittaa, että EU-oikeutta ei rikota.

– Tiedämme jo, että tämä ei ole mahdollista, sillä ylläpidetty etämyyntikielto on perussopimusten vastainen. Toinen vaihtoehto on virallisesti päivittää käytäntöjä siten, että etämyynti on sallittua. Tämä olisi viisain ratkaisu. Kolmas vaihtoehto on eteneminen rikkomusmenettelyyn, Sarvamaa jatkaa.

Sarvamaa vaatii, että etämyynti sekä kotimaasta että EU-alueelta sallitaan reilusti.

– Harjoitettu etämyyntikielto on EU-perusvapauksien vastainen. Jo nyt pienpanimot kierrättävät tuotteitaan ulkomaiden kautta Suomeen, mikä on järjetöntä. Monopolien sijaan tulisi suojella ihmistä ja jättää holhoava kansanperinne historian hämärään, Sarvamaa päättää.