Keskustan Viljanen perää työpaikoille lisää paikallista sopimista: "Pidetäänkö menneisyydestä kiinni rystyset valkoisena vai rakennetaanko tulevaisuutta?"

Yleensä päivänpolitiikasta vääntävä eduskunta kokoontui visioimaan työelämän tulevaisuutta.
Eduskunta

Tulevien vuosien suurin haaste on hallituspohjasta riippumatta työllisyyden parantaminen samalla, kun työelämän murros voimistuu, kansanedustaja Eerikki Viljanen arvioi.

Keskustan ryhmäpuheen pitäneen Viljasen mukaan suomalainen yhteiskunta on ajautunut tienhaaraan.

– Valitsemme työn ja yhteistyön tai työttömyyden ja vastakkainasettelun, hän viittasi työmarkkinakiistelyyn hallituksen valmistelemasta irtisanomislaista.

Viljanen korosti hallituksen tulevaisuusselonteon toisen osan lähetekeskustelussa, että keskusta kannattaa sopimusyhteiskunnan säilyttämistä, mutta työelämän uudistuksia ei voi jättää tekemättä.

Kun digitalisaatio ja robotisaatio mullistavat työmarkkinoita, arviolta jopa miljoona suomalaista tarvitsee täydentävää koulutusta.

– Kysymys kuuluu, pidetäänkö menneisyydestä kiinni rystyset valkoisena vai rakennammeko tulevaisuutta, joka kuitenkin tulee ryminällä, edustaja piikitteli ay-liikkeen ja opposition suuntaan.

Kansanedustajan mukaan työpaikoille tarvitaan – ennemmin tai myöhemmin – lisää paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, jotta väkeä ei tarvitsisi irtisanoa huonoina aikoina.

Palkkaamisen kynnyksen pitäisi puolestaan olla matala, jotta yrittäjät uskaltaisivat ottaa uusia työntekijöitä talouden suotuisina aikoina.

Pääministeri, puoluejohtaja Juha Sipilä (kesk.) puolusti työllisyyslinjaa, josta hallitus piti viime viikolla tiedonannon.

– Hallitus on kautensa aikana tehnyt myös lukuisia työllisyyttä ja yrittäjyyttä edistäviä päätöksiä, joilla pyritään vastamaan työn muutokseen ja osaajapulaan. Hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen vaatii näihin kysymyksiin vastaamista ja nykyistä korkeampaa työllisyysastetta. Kaikki päätökset eivät ole helppoja.