Keskustan Kettuselta lakialoite – "vaikka olet suojellut eläimiäsi, sinua lähtökohtaisesti syytetään"

Kansanedustaja muistuttaa, että susi on monta kertaa hyökännyt lemmikki- ja kotieläinten kimppuun
Susi

Keskustan kansanedustaja Tuomas Kettunen on jättämässä lakialoitteeseen metsästyslain 19. pykälän muuttamiseksi.

Kettunen sai aloitteensa taakse kansanedustajien nimiä yhteensä 88 kappaletta. Erityinen ilonaihe keskustaedustajalle on, että allekirjoittajia löytyi melkein jokaisesta puolueesta.

Kettunen pitää ongelmana sitä, että metsästyslaki lähtökohtaisesti syyllistää hätävarjelusta.

– Kun metsästäjä tai tilallinen suojelee omaisuuttaan ampumalla suden, kun susi esimerkiksi hyökkää metsästyskoiran tai muun eläimen kimppuun, niin häntä syytetään automaattisesti törkeästä metsästysrikoksesta, Kettunen selventää Suomenmaalle

– Eli vaikka olet suojellut eläimiäsi, sinua lähtökohtaisesti syytetään. Aina asiaa ei tosin tutkita tai syytettä nosteta, mutta miksi lainsäädäntömme sitten lähtee siitä, että tuollaisissa tapauksissa syytetään törkeästä metsästysrikoksesta.

Ruotsissa vastaava laki sanoo Kettusen mukaan, että hätävarjelijaa ei syytetä automaattisesti, mutta jokainen tapaus toki tutkitaan.

Sosiaalisen median puolella Kettunen nostaa esille myös muutaman esimerkin tilanteista, joissa metsästäjä on koiraansa suojellakseen ampunut suden.

– Kuhmossa lokakuussa 2020 metsästäjä joutui tekemisiin susilauman kanssa. Jämtlanninpystykorva oli joutunut susilauman hampaisiin. Metsästäjä oli rynnännyt paikalle, nähnyt tilanteen ja ampunut varoituslaukauksen ilmaan. Ei tulosta. Seuraavan laukauksen metsästäjä oli ampunut laumaa kohden, jolloin yksi susista kuoli ja loput lähtivät karkuun. Koirasta oli jäljellä enää pää ja häntä.

– Poliisi käynnisti esitutkinnan saman tien ja nimikkeenä oli törkeänä metsästysrikoksena, jonka jälkeen asia eteni syyttäjän harkintaan, Kettunen kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Samankaltainen tilanne, jossa metsästäjä ensin ampui varoituslaukauksen koiraansa suojellakseen ja sitten lopulta susia kohti tapahtui Nurmeksessa syyskuun alussa 2020.

– Toisen laukauksen hän ampui sutta kohti ja susi kuoli. Viranomaistutkinta meni samaa kaavaa. Syyttäjä teki lokakuun lopussa 2020 syyttämättäjättämispäätöksen. Asian eteneminen kesti kuusi viikkoa ja koko ajan koiransa puolustaneen henkilön piti jännittää ja miettiä saako hän syytteen törkeästä metsästysrikoksesta.

Huolestuttava on Kettusen mukaan myös niin sanottu pihasusi-ilmiö, jossa petoja liikkuu ihmisasutuksen lähistöllä vailla pelkoa.

– Nämä pedot ovat myös tappaneet useita tuotantoeläimiä ja koiria. Esimerkiksi Kuhmossa ja Kalajoella sudet ovat tappaneet kymmeniä lampaita. Kalajoella susi tunkeutui navettaan ja tappoi vasikan. Sonkajärvellä sudet tappoivat sonnin maatilalla. Näiden lisäksi viime vuosina on kymmeniä koiria joutunut susien tappamaksi. Susien aiheuttamia vahinkoja ja häiriökäyttäytymistä on ilmennyt ympäri Suomen. Näitä esimerkkejä löytyy kymmenittäin.

Jätin viime viikon perjantaina lakialoitteen metsästyslain muuttamisesta. Lakialoitteen on minun lisäkseni…

Julkaissut Tuomas Kettunen Keskiviikkona 23. helmikuuta 2022