Keskustalaiset luottavat, että sisäilmaongelmiin saadaan ratkaisuja – Saarikko: Terveet tilat 2028-hanke on "yksi vuosikymmenen merkittävimmistä ohjelmista hallinnossa"

Ratkaisu nähdään osaamisessa ja hallinnonalat ylittävässä yhteistyössä ympäri Suomen
Sisäilmaongelmat

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko korostaa osaamisen merkitystä sisäilmaongelmien ratkaisussa ja ehkäisyssä.

– Vuoropuhelua ja tietotaitoa tarvitaan sekä rakennusvaiheessa että rakennuksen elinkaaren aikana.

– Aivan lähiaikoina aloitamme ministeriön johdolla kartoituksen rakennusalan eri koulutusasteiden tuottamasta sisäilmaosaamisesta. Selvityksessä ovat opintojen tavoitteet, sisällöt, laajuus ja opiskelijamäärät. Yksi oleellisista asioista on työelämävastaavuus, ministeri kertoo.

Terveet tilat 2028-ohjelman keskustelutilaisuudessa keskiviikkoaamuna puhunut keskustan puheenjohtaja Saarikko kehuu hanketta hallinnon rajojen ylittämisestä.

– Tämä on yksi vuosikymmenen merkittävimmistä ohjelmista julkista hallintoa ajatellen. Kyse on merkittävästä kansanterveydellisestä asiasta, ja nyt tarvitaankin parempaa rakentamista, valvontaa ja myös uutta otetta terveydenhuollolta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön kokonaisuuteen laajassa ohjelmassa liittyy alan osaamisen arviointi ja joustavat, muunneltavat ja monikäyttöiset tilat, ministeri kuvaa omaa hallinnonalaansa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenvuoron pitänyt Ari Torniainen lupaa, että keskusta on ehdottomasti sitoutunut ohjelmaan.

– Yhdenkään kansalaisen ei pidä joutua työskentelemään tai asioimaan epäterveissä tiloissa. Apua on saatava matalalla kynnyksellä heille, jotka jo altistuvat huonolle sisäilmalle.

Itsekin rakennusinsinööri Torniainen muistuttaa, että sisäilmaongelmat ovat monen osan summa suunnittelusta materiaaleihin, rakentamiseen ja talotekniikkaan, mutta myös huoltoon ja siivoukseen, ja näissä käytettyihin materiaaleihin.

Torniainen kiittää keskustelussa puurakentamisen esille nostanutta opetusministeri Jussi Saramoa (vas.) ja muistuttaa, että keskustalle tämä on sydämen asia.

– Puurakentaminen on terve ja ekologinen rakennustapa. Kunnissa tätä on vietävä eteenpäin.

Kolmas keskustalainen, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen muistuttaa, että liian monta taloa Suomessa on purettu vakavan virheen takia.

– Ongelmat tulee korjata heti. Jos vaikka kattoa ei korjata heti ja vesi pääsee sisälle, ongelma onkin yhtäkkiä paljon suurempi.

Terveet tilat 2028-ohjelma on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuonna 2018 käynnistämä hanke, jonka tarkoitus on laajasti eri hallinnonaloilla koota yhteen käytäntöjä ympäri Suomen, joiden avulla sisäilmaongelmia on ratkaistu. Tavoitteena on parempi koulutus, osaamisen ylläpito ja vuoropuhelu sisäilma-asioiden valvonnassa.