Kärnä ei niele Ohisalon näkemyksiä Finnairista: Valtio voi enemmistöimistajana edellyttää koko maan lentoliikenteen turvaamista

Finnair

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ei niele vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon näkemyksiä Finnairista.

Ohisalo sanoi tiistaina aamupäivällä, etteivät po­lii­ti­kot voi sa­nel­la pörs­siyh­tiö Fin­nai­ril­le, mi­hin sen pi­täi­si len­tää.

Kärnän mukaan valtio kuitenkin voi Finnairin enemmistöomistajana edellyttää yhtiöltä strategista linjausta, jonka mukaisesti Finnairin on turvattava tarpeellinen lentoliikenne kaikille kotimaan kentille.

Lappilaisedustaja huomauttaa, että valtio on edellyttänyt Finnairilta myös sitoutumista esimerkiksi päästötavoitteisiin. Maakuntakenttien huomiointia voidaan hänen mielestään edellyttää samalla tavalla.

– Tämä voidaan vaikka kirjata yhtiöjärjestykseen mikäli niikseen tulee. Sitä voidaan sitten toki spekuloida, miten tämä vaikuttaisi yhtiön kurssiin. Tuskin kuitenkaan merkittävästi, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Ohisalo sekä omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ovat korostaneet julkisuudessa, ettei Finnairin osakeannille voi esittää ehtoja.

Kärnä sanoo olevansa asiasta samaa mieltä, mutta hänen mielestää ehtoja voidaan asettaa kuitenkin sille, merkitseekö valtio osakkeita vai ei,

– Tottakai valtio voi ilmoittaa, että se merkitsee osakkeita vain tietyillä ehdoilla. Tässä täytyy nyt ylipäätään pohtia, kannattaako valtion enää edes tavoitella enemmistöomistajuutta Finnairissa, jos sitä ei muka kyetä millään tavalla hyödyntämään?

Kärnän mukaan valtion pitäisi puolustaa lentoasemaverkostoa sekä kattavia yhteyksiä koko maahan.

– Se on kansantalouden kannalta järkevä ratkaisu.