Kansan Uutiset: Li Andersson varoittaa kuntapäättäjiä vyönkiristyksestä – “oikeisto haluaa hyödyntää tilannetta hyvinvointipalveluiden alasajoon“

Vasemmistoliitto

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson varoittaa kuntien talousahdingosta.

– Taloustilanteeseen liittyy edelleen huomattavia epävarmuuksia niin koronan kuin laajemmin maailmantalouden suhteen. Kuntakentältä tulevien viestien voidaan kuitenkin jo nyt todeta olevan kunnon myrskyvaroitus, Andersson kirjoittaa Kansan Uutisissa.

Anderssonin mukaan valtion tasolla tehty selvä linjaus elvyttävän finanssipolitiikan jatkumisesta ensi vuonna on välttämättömyys.

Näin työllisyyttä ja kasvua voidaan pönkittää koronashokin jälkeen.

– Finanssipolitiikan kasvua tukevaa vaikutusta vaimentaa kuitenkin merkittävästi se, jos kunnissa ensi vuonna kiristetään vyötä isosti. Jos kunnat ja kuntayhtymät, jotka muodostavat huomattavan osan julkisen sektorin menoista, leikkaavat, kun pitäisi elvyttää, jää valtion elvytyksen vaikutus selvästi tavoiteltua pienemmäksi, Andersson kuitenkin varoittaa.

Anderssonin mukaan tilanne edellyttää vastuunkantoa ja arvovalintoja kuntapäättäjiltä.

– Monista kunnista kantautuu viestejä siitä, että erityisesti oikeisto haluaa hyödyntää tilannetta hyvinvointipalveluiden alasajoon. Siihen paineeseen ei pidä taipua. Keskellä poikkeuksellista kriisiä on parempi tehdä iso alijäämä kuin peruuttamattomia heikennyksiä hyvinvointipalveluihin.