Kalajoella sijaitseva Rautio on vuoden kylä – tuomaristo antoi kyläläisille erityistä kiitosta kesän 2021 metsäpalojen sammutustöistä

Kunniamaininnat saivat Raaseporin Bromarv ja Lempäälän Lastus
Vuoden kylä

Vuoden 2022 kyläksi on valittu Kalajoella sijaitseva Raution kylä. Valinnan teki Suomen Kylät ry.

Tuomariston mukaan Raution valintaa puolsi se, että kylässä tehdään valtakunnallisesti näkyvää kylätoimintaa ”isolla kyläsydämellä”.

– Tuomaristo arvosti erityisesti Raution ponnisteluja oman kyläkaupan avaamiseksi kylälle, kun kylän ainoa kauppa suljettiin. Kylä oli ilman kauppaa noin vuoden päivät. Kaupan pyörittämiseen perustettiin oma osuuskunta ja kaiken lähtökohtana oli tehdä joustava ja palveleva kyläkauppa, Suomen Kylät ry:n tiedotteessa sanotaan.

Rautio on yksi Kalajoen kylistä. Noin 12 000 asukkaan Kalajoen kaupunki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Erityishuomion tuomaristo antaa Raution kyläläisten ja paikallisten yritysten aktiivisuudelle Kalajoella loppukesällä 2021 riehuneen metsäpalon taltuttamiseksi.

Metsäpalo oli vuosikymmenen yksi laajimmista metsäpaloista ja olosuhteet olivat erittäin haasteelliset sammutustöille.

– Vuoden Kylä -tunnustus tuntuu hienolta kiitokselta heille, jotka ovat pitkään toimineet kylän elinvoiman edistäjinä ja puolesta puhujina, Raution Kylätoimikunnan puheenjohtaja Vesa Hihnala iloitsee tiedotteella.

Suomen Vuoden Kylä -kilpailun kunniamaininnat menivät tänä vuonna Raaseporissa sijaitsevalle Bromarvin kylälle ja Lempäälässä sijaitsevalle Lastusten kylälle. 

Tuomaristo kiitteli Bromarvissa tehtävää yhteistyötä kyläläisten ja yrittäjien kesken. Kylällä tehdään myös työtä maallemuuton edistämiseksi sekä ammattimaista asukasmarkkinointia ja markkinointiviestintää.

Lastusten kylän osalta tuomaristo kiitteli yhteistyöstä kunnan kanssa, Lastuksen kylän yhteisöllisyyttä sekä tietoliikenneyhteysiin satsaamista.