Jos haluat olla varma, ettet vahingoita ympäristöä, suojaudu hyttysiltä ilman kemikaaleja – tämä on paras keino

”Kaikkien kemikaalien yhteisvaikutusta luonnolle ei tunneta.”
Kotimaa

Kohutun Thermacell-hyttystorjuntalaitteen myynti saa jatkua, vaikka laitteen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ei tiedetä. Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua Thermacellin mahdollisista haitoista ympäristölle ja erityisesti pölyttäjille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) otti keskiviikkona kantaa Thermacellin mahdollisista haitoista ja muistutti, että myrkyn höyrystymiseen perustuvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä pölyttäjille ja niitä kannattaa siksi käyttää harkiten.

Höyrystimissä käytetään Tukesin mukaan hyönteisille hermomyrkkyä olevia aineita.

– Kaikkien kemikaalien yhteisvaikutusta luonnolle ei tunneta, kommentoi Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman STT:lle.

Thermacellin maahantuoja Proviter vakuuttaa verkkosivuillaan, että Thermacell ei tapa hyttysiä tai muitakaan hyönteisiä eikä siitä ole haittavaikutuksia ympäristölle.

Hyttystutkija ja luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Lapin Maakuntamuseosta kiistää maahantuojan väitteen.

– En halua lietsoa paniikkia, mutta ainakin teoriassa aine on tappava pölyttäjille. Asia kaipaa lisäselvitystä.

Myös Tukesilta tähdennetään, että Thermacellissa vaikuttavana aineena oleva pralletriini on hyönteismyrkky, ei karkote.

Pralletriinin kaltaiset biosidit ovat vaarallisia kemikaaleja, ja Tukes suosittelee, että niitä käytettäisiin vasta viimeisenä vaihtoehtona. Paras suojakeino olisi peittävä vaatetus.

– Jos haluaa valita pienemmän pahan, niin iholle laitettavat karkotteet ovat ympäristön kannalta turvallisempia valmisteita. Niiden on tarkoitus karkottaa, ei tappaa, Rydman sanoo.

Jos kuluttaja haluaa olla varma siitä, että ei vahingoita ympäristöä, tulisi hänen suojautua hyttysiltä ilman kemikaaleja, Rydman kehottaa.

Tukes pyytää hyttystorjuntalaitteiden käytössä erityiseen varovaisuuteen pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet ja valmisteet ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja voivat aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia.

Osa Thermacellin jälleenmyyjistä on päättänyt keskeyttää tuotteen myynnin.

Thermacell on markkinoilla kansallisen kemikaalilain mukaan. Asteittain voimaan tulossa oleva EU-tason biosidiasetus edellyttää kuitenkin kemikaalien uudelleenarvioimista.

Jos kemikaali hyväksytään, joudutaan kaikille pralletriinia sisältäville valmisteille, Thermacell mukaan lukien, hakemaan biosidiasetuksen mukaista lupaa, Tukesilta kerrotaan.