Jarkko Karhunen sai Kelalta pienen lottovoiton ja toteutti unelmansa – Nyt perustulokokeilu on päättynyt, mutta suklaayritys jatkaa entiseen malliin
Pienenä poikana Jarkko Karhunen etsi suklaata mummulan rappusten alla olevasta ruokakomerosta. Sinne mummu jemmasi Suffeleita ja Pätkiksiä. Hieman pelottikin haparoida pimeällä komerolla, mutta suklaan houkutus oli voimakkaampi.
Ja se houkutus on pitänyt, vaikka Karhunen vähätteleekin suklaasuhdettaan ihan tavalliseksi.
Pian 15 vuotta sitten Karhunen perusti suklaayhdistyksen.
Idean hän nappasi ruotsalaisesta Tiina keittiössä -ruokaohjelmasta. Erään kerran siinä esiteltiin eri puolilta Eurooppaa suklaita hankkivaa suklaayhdistystä.
– Kaveripiirissä moni oli perheellistynyt. Enää ei nähty sattumanvaraisesti, vaan kaikki piti suunnitella etukäteen. Ehdotin, että alettaisiinko tällaista tekemään, Karhunen kertoo.
Suklaayhdistys on toiminut säännöllisesti vuodesta 2005 saakka ja laajentunut Oulusta ympäri Suomen. Yhdistyksen nettisivujen suklaalevyraadissa on arvosteltu liki 8 000 suklaatuotetta.
– Meillä ei nipoteta, hienostella eikä sensuroida. Mitään suklaata ei ylistetä siksi, että se olisi jotakin merkkiä, Karhunen kertoo.
Suklaan voidaan kuvata maistuvan vaikkapa kumisaappaalle tai autokorjaamon lattialle.
– Itsekin saan siellä omista suklaistani tärkeää palautetta.
Pari vuotta sitten rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti, kun Karhunen ryhtyi yrittäjäksi ja perusti käsin valmistettuja suklaita maahantuovan ja niitä verkkokaupassaan myyvän Laatusuklaan. Siihen siivitti pieni lottovoitto, nimittäin pääsy perustulokokeiluun.
Takana oli monenlaisia työpaikkoja, viimeisimpänä pitkä pätkä it-tukihenkilönä Nokialla. Toisiaan seuranneissa yt-neuvotteluissa näytettiin lopulta ovea Karhusellekin.
Netissä hän ajautui kalifornialaispariskunnan suklaasivustolle. He kertoivat erilaisista suklaista, niiden alkuperästä ja mausta.
Karhunen otti yhteyttä pariskuntaan. Pian suklaat matkustivat valtameren yli kahteen suuntaan. Kaliforniasta tuli laatusuklaita, Karhusella ei ollut lähettää muuta kuin teollista tavaraa. Ajatus omasta yrityksestä alkoi viritä pääkopassa.
Ja sitten tuli perustulokokeilu. Työttömyyttä oli takana useampi vuosi. Ensin Karhunen ei oikein tiennyt, mistä Kelan lähettämässä kirjeessä oli kysymys. Vaimo onneksi osasi selventää.
– Aivot alkoivat raksuttaa. Totesin, että nyt on tilaisuus kokeilla yrittäjyyttä.
Mahtavinta kokeilussa oli, ettei kahteen vuoteen tarvinnut olla missään yhteydessä viranomaisiin. Systeemi toimi Karhusen mukaan ”kuin junan vessa”.
Hän ei silti osaa sanoa, olisiko perustulo lopulta hyvä asia.
– Kaikkien kohdalla se ei toimi. Ja mistä ne rahat revittäisiin? Toivon kuitenkin, että turhasta viranomaiskyykyttämisestä päästäisiin.
Laatusuklaa on neljän suklaanvalmistajan ainoa maahantuoja Suomessa, eräänlainen uranuurtaja siis.
Karhunen kiertää myös erilaisissa myyntitapahtumissa esittelemässä tuotteitaan. Lisäksi hänellä on jälleenmyyjiä eri puolilla maata.
– Haluaisin saada nämä suklaat jokaiseen herkku- ja erikoistavarapuotiin, hän haaveilee.
Laatusuklaa järjestää myös suklaamaistajaisia. Karhunen lähtee mielellään jakamaan suklaan ilosanomaa niin yksityiskoteihin kuin firman tilaisuuksiin.
Suklaasta puhuessa Karhunen on selvästi elementissään. Sen makuun vaikuttavat kuulemma esimerkiksi maaperä, sääolosuhteet ja kaakaopensaan ympäristön kasvit. Jopa samassa paikassa kasvanut sama kasvi saattaa tuottaa erimakuista suklaata kasvukaudesta riippuen.
– Teollinen suklaa saadaan muilla aineilla maistumaan aina samalta, vaikka kaakao vaihtelee.
Toisaalta Karhunen tunnistaa tietyllä plantaasilla kasvaneen kaakaon kenen tahansa valmistajan suklaasta. Hänen omia suosikkejaan ovat hedelmäiset maut.
– Pureskelu ei yleensä ole paras tapa nauttia suklaasta. Jos malttaa imeskellä, saa irtoamaan aivan erilaisia makuja.
Hedelmäistä tai pähkinäistä, hapokkuutta tai marjaisuutta. Tai sitä kumisaapasta. Karhunen itse ”makustelee” suklaitaan mieluiten rauhallisella hetkellä sohvan nurkassa, ”kiloreista” kuten hän sanoo, välittämättä.
– Suklaa on nautiskelutuote, hän muistuttaa.
Entä missä Karhunen arvelisi olevansa nyt ilman perustuloa?
– Toteuttamassa aktiivimallia, Karhunen hymähtää.
– Ilman kokeilua en olisi uskaltanut heittäytyä yrittäjäksi.
Nyt perustulokokeilu on päättynyt, mutta Laatusuklaa jatkaa entiseen malliin.
Valikoima on jopa vähän laajentunut, sillä Karhunen on tehnyt yhteistyösopimuksen kahden uuden suklaanvalmistajan kanssa. Saksan ja Skotlannin lisäksi käsintehtyä suklaata tulee nyt myös Tsekistä ja Ruotsista.
Uutuutena ovat pähkinäsuklaat.
– Niistä suomalaiset tykkäävät, Karhunen tietää.
Vuoden kiireisin suklaasesonki on käynnistymässä ja se kiihtyy, mitä lähemmäs joulua päästään. Karhunen kiertää joka viikonloppu erilaisia messuja ja myyntitapahtumia.
– Toivotaan, että yritys menestyy jatkossakin, hän päättää.