Itä-Suomen tilanne huolettaa Olli Rehniä – "Venäjän naapurimaat ovat aiempaa enemmän lännen ja idän talousvirroista syrjässä"

Talous

Kaupankäynnin kannalta Suomi ja muut Venäjän naapurimaat ovat aiempaa enemmän lännen ja idän talousvirroista syrjässä, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

– Suomen sisälläkin uusi tilanne kohtelee eri alueita ja sektoreita hyvin eri tavoin. Itä-Suomen tilanne on nyt vaikeampi kuin monen muun alueen, Rehn pohti alustuksessaan Mikkelin musiikkijuhlien talousseminaarissa.

Rehnin mukaan julkisen vallan toimilla on syytä helpottaa muutokseen sopeutumista, kuten uusien markkinoiden löytämistä maailmalta.

– Itä-Suomen erityiskysymyksiä valmisteleva valtiosihteeriryhmä on tässä paljon vartijana. Uudessa tilanteessa Euroopan unionin sisämarkkinoiden merkitys korostuu entisestään. EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimukset auttavat myös suomalaisia yrityksiä.

Rehnin mukaan on kannustavaa huomata, että Yhdysvalloista on tullut yksi Suomen tärkeimpiä vientimarkkinoita viime vuosina.

– Tämä kertoo suomalaisten yritysten kyvystä löytää markkinoita sieltä, missä kysynnän kasvua on.

Energiapolitiikassa Suomen toimittajien ja tuotantomuotojen moninaisuuteen pohjaava pitkäjänteinen linja näyttäytyy Rehnin mukaan nyt valtioviisautena.

–Kaasun tulo katkesi jo toukokuussa, mutta siitäkin selvitään Baltic Connector -kaasuputken, LNG-kaasun tuonnin ja muiden varmuusjärjestelyjen avulla. Kokonaisturvallisuuden tähdentäminen on Suomessa ulottunut myös energiaan – hyvä niin.

Rehnin mukaan tämä ei olisi onnistunut ilman pitkäjänteistä panostusta kotimaiseen, uusiutuvaan bioenergiaan.

– Suomessa uusiutuvan energian osuus on jo 40 prosenttia kokonaisenergiasta, ja siitä puolestaan bioenergian osuus neljä viidennestä, hän muistutti.