IL: Suurituloiset äänestäisivät nyt perussuomalaisia – korjauskertoimeton gallup antaisi keskustalle 10,7 prosentin kuntavaalituloksen

Korona rokottaisi Iltalehden kyselyn mukaan nuorten äänestysintoa vanhempien ikäluokkien asemesta
Puoluekannatus

Taloustutkimuksen Iltalehdelle tuottaman kuntavaalikyselyn perusteella lähes puolet suurituloisista suomalaisista aikoo äänestää kuntavaaleissa joko kokoomusta tai perussuomalaisia.

Perussuomalaisten osuus yli 5800 euroa kuukaudessa tienaavien keskuudessa on 21 prosenttia. Kokoomus on yhä edellä 24 prosentillaan.

Kaiken kaikkiaan puoluekantansa ilmoittaneista raakadatan perusteella 20 prosenttia kannattaa perussuomalaisia, SDP:n lukema on 18,6, kokoomuksen 17,3 %, vihreiden 14,7, vasemmistoliiton 12,0, keskustan 10,7, RKP:n 2,7, kristillisdemokraattien 2,7 ja Liike Nytin 1,3 prosenttia. Muut ryhmät saavat 1,3 prosentin kannatuksen.

Luvut ovat monessa suhteessa erilaisia kuin muiden viimeaikaisten gallupien antamat, eikä mittaukseen ole käytetty niin sanottua korjauskerrointa. Vastaajilta ei siis ole kysytty, mitä puoluetta nämä äänestivät edellisvaaleissa. Monessa kunnassa vaikutusta on myös puoluepoliittisesti sitoutumattomilla listoilla.

Alle 2 190 euroa kuukaudessa ansaitsevien ykkösvaihtoehto on kyselyn mukaan SDP. Se saisi 16 prosenttia pienituloisten äänistä kevään kuntavaaleissa. Seuraavina ovat vihreät 13 prosentilla ja vasemmistoliitto 12 prosentilla. Pienituloisista 12 prosenttia kertoo äänestävänsä perussuomalaisia ja kymmenen prosenttia kokoomusta. Keskusta saa vain seitsemän prosentin tuloksen.

Suurituloisten listalla kokoomusta ja perussuomalaisia seuraavat pidemmän välimatkan päässä vihreät 11 prosentilla, keskusta kymmenellä prosentilla ja SDP kahdeksalla prosentilla.

Toisin kuin julkisuudessa on oletettu, korona ei rokota vanhempien ikäluokkien äänestysintoa. Päin vastoin nuoret saavat koronasta IL:n mukaan ”tekosyyn” olla äänestämättä. 87 prosenttia yli 65-vuotiaista sanoo, ettei korona vaikuta äänestämispäätökseen.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan vaaleissa piilee yllätys, jos äänestysprosentti nousee korkeaksi. Tämä tosin ei ole näköpiirissä.

– Kyselyyn vastanneet liioittelevat omaa aktiivisuuttaan, mikä tuottaa perussuomalaisille ja vihreille buustin. Näillä kahdella puolueella on epävarmimmat äänestäjät.

Korkea äänestysprosentti palvelisi myös vasemmistoliittoa, kysely osoittaa. Jos äänestysprosentti jää pieneksi, ääntään käyttävät lähinnä kannastaan varmat, eli kolmen perinteisen suuren puolueen kannattajat. Tällöin suurin olisi joko SDP tai kokoomus. Keskustan tilanteen matala äänestysprosentti ”pelastaisi”.

Kommentit (3)

 • TOLONEN PASI

  10,7%
  Onko mitään enää tehtävissä Annika ja Antti?
  Tietysti elvyytyspaketin torppaus koko puolueen voimin, mutta…

 • Lukija21

  Nyt on tosi kyseessä. Jos kannatus halutaan nousuun, on politiikassa tehtävä suunnanvaihto. Jos halutaan roikkua maakuntahimmelin toivossa hallituksessa , niin satiaispuolueen osa odottaa. Ei auta ehdokkaiden määrä, jos kannatus ei kasva.

 • Lukija9

  Hyvät ihmiset, uskotteko te kaikenmailman tutkijoiden ulostuloihin? Olkoon tutkijalla kuinka korkea ”muodollinen oppiarvo”, ei se tee hänestä millään tavalla tulevaisuudesta kaikkitietävää profeettaa, vaan hän on palkanmaksajansa toiveiden täyttäjä. ”Sen toiveisiin vastaat, kenen leipää syöt!” Jos noiden ns. tutkijoiden ennusteet toteutuvat, lyö melkoinen osa kanssaihmisistämme kirveensä kiveen. Ettekö te tajua, etteivät perussuomalaiset kenties saamaansa vaalivoittoa käytä kansamme hyväksi. Syy on yksinkertainen, heiltä puuttuvat kunnissa kaverit ja tuskin heillä on haluakaan ottaa vastuuta, kun kyvykkyys vastuunkantoon on hiukan niin ja näin.
  Jos takametsien kansalaiset haluavat kokeilla palvelujen alasajoa, niin siitä vaan äänestämään Persuja. Pian alkaa kuulua itkua ja hammasten kiristystä kaupunkien kujilta ja kylien aitovieriltä.
  Tää korutont on kertomaa. Kun ”viisaat” suoltavat ulos ”täyttä potaskaa”, niin miksen minäkin ”maaseutulahjakkaana” ja takametsien ns. miehenä sitä tekisi?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen