IL: Kurvinen: "Ei pääministeri kuittaa tällaisia asioita" – kulttuuriministerin mielestä leikkauksista kertomisen ajankohta oli oikea, puolustaa avoimuusperiaatetta

Kulttuuri

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sivuutti Iltalehden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) tiistaiaamuisen pyynnön olla tiedottamatta kulttuurin leikkauslistoista muutamastakin hyvästä syystä, jotka Kurvinen kertoo lehdelle.

– Hän soitti minulle ja pyysi, etten kertoisi leikkauksista julkisuuteen, Kurvinen sanoo.

– Sanoin hänelle, että nyt ei voi enää kyllä peruuttaa, koska kutsu on lähtenyt jo viime viikolla, ja meillä on Teamsissa 70–80 kulttuurialan ihmistä koolla.

Pääministerillä ei tähän olisi sananvaltaa ollutkaan.

– Ei pääministeri kuittaa tällaisia asioita, vaan meillä on seurantaministerijärjestelmä, jossa ministerit seuraavat salkkuja, joita puolueella ei ole. Minun seurantaministerini ovat opetusministeri Li Andersson (vas.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd’.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), Kurvinen sanoo.

Kurvinen kertoo lehdelle puolustavansa avoimuusperiaatetta.

– Myös vaikeat asiat kannattaa kertoa rehellisesti kentälle.

Hän avaa myös, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta oli lähettänyt tietopyynnön leikkauksista opetus- ja kulttuuriministeriöön.

– Jos eduskunta pyytää jotain ministeriöltä, niin sehän on kuin Jumalan sana. Minulla ei olisi ollut mitään julkisuuslain mukaista perustetta salata niitä tietoja eduskunnalta.

– Minun olisi joka tapauksessa pitänyt kertoa nämä asiat julkisuuteen tällä viikolla, vaikka olisin toiminut, kuten pääministeri toivoi. Tiedot olisivat silti tulleet julkisiksi, Kurvinen sanoo.

Keskustakin olisi halunnut välttää 18,4 miljoonan leikkaukset kulttuuriin ja toivoo tämän olevan yhä mahdollista. Kurvinen muistuttaa, että leikkauksien väistämättömyys oli tiedossa jo hyvän aikaa etukäteen.

– Minulla on voimassa olevat kehykset ja voimassa oleva budjetti, joka on kuukausi sitten hyväksytty.

Ministeri huomauttaa IL:lle, että tämä oli myös pääministerin oman puolueen tiedossa samaan aikaan kuin muillakin hallituspuolueilla. Myöskään vihreät ja RKP eivät esittäneet mitään muutoksia kaksi viikkoa sitten, kun leikkauksien kohdentamisesta sovittiin valtiosihteerien kokouksessa.

Moni on ihmetellyt ajankohtaa, jolloin leikkauksien kohdentamisesta kerrottiin. Sunnuntaina pääministeri Marinin tilaisuudessa musiikkialan toimijat tapasivat pää- ja kulttuuriministerit ja tiistaina ministeri Kurvinen esitteli leikkaukset kulttuurialan toimijoille. Kurvinen ei pidä leikkauksista kertomisen ajankohtaa mitenkään ennenaikaisena.

– Se ei kyllä pidä pätkääkään paikkaansa, sillä tiistaisessa tilaisuudessa nämä alan toimijat sanoivat, että tämä oli viimeinen hetki kertoa, koska heidän pitää suunnitella omaa ensi vuoden toimintaansa. Pikemminkin tämä oli viimeinen hetki toimia. Tämä on se syy, miksi olen toiminut niin kuin olen toiminut.