HS: Tutkijat laskivat lihantuotannon ilmastovaikutuksen – ja se on merkittävä
Jos ihmiskunta luopuisi karjasta hallitusti seuraavan 15 vuoden aikana, ilmastovaikutus olisi sama kuin jos vuotuisia hiilidioksidipäästöjä leikattaisiin 68 prosentilla.
Laskelman esittävät Plos Climate -tiedelehdessä Kalifornian yliopiston molekyyli- ja solubiologian professori Michael Eisen sekä Stanfordin yliopiston biokemian professori emeritus Patrick Brown, Helsingin Sanomat (HS) kertoo.
Ilmastonmuutos olisi tutkijoiden mukaan puoliksi torjuttu, jos ihmiskunta lopettaisi eläinten kasvatuksen ravinnoksi ja antaisi vapautuvan pelto- ja laidunmaan metsittyä.
Eisenin ja Brownin mukaan tällaisten lukujen esittäminen on tärkeää, jotta ihmisille havainnollistuisi lihansyönnin ympäristövaikutusten mittaluokka.
Karjankasvatuksella on globaalisti mittavat ilmastopäästöt. Karja tarvitsee maata laiduntamiseen ja märehtijät päästävät ilmakehään metaanikaasuja.
HS:n mukaan tutkimuksessa huomautetaan, että Brown perusti yhtiön Impossible Foods, joka kehittää vaihtoehtoja eläimille ruuantuotannossa. Hän myös johtaa yhtiötä. Eisen on asiantuntijana yhtiössä.