”Hillaryn pitäisi olla vankilassa” – Kärkiehdokkaat jakavat jyrkästi äänestäjien mielipiteet Yhdysvalloissa

Supertiistaina äänestävät saavat ehdokkailta niukasti huomiota
USA:n vaalit

Matkamuistomyyjä on ottanut kojunsa valikoimiin Donald Trumpia ja Bernie Sandersia esittäviä paitoja.

Varsinaisia vaalimainoksia sen sijaan ei Bostonin katukuvassa juuri näy, vaikka Massachusettsin osavaltion asukkaat äänestävät presidentinvaalien esivaaleissa tänä tiistaina.

Vaalijulisteet eivät ole yhdysvaltalaisissa vaalikampanjoissa tärkeitä samaan tapaan kuin Suomessa. Ehdokkaat luottavat ennemmin televisiossa ja internetissä pyöriviin vaalivideoihin ja ovikellojen soitteluun.

Joissakin osavaltioissa he kiertävät esivaalien alla henkilökohtaisesti tapaamassa äänestäjiä, mutta tänne he vaivautuvat harvoin.

Monen muun osavaltion kanssa samaan aikaan niin sanottuna supertiistaina äänestävä Massachusetts jää usein vähälle huomiolle ehdokkailta, jotka kampanjoivat supertiistain alla mieluummin isommissa osavaltioissa.

Kun ehdokkaat eivät ehdi itse paikalle, paikallista kampanjatyötä tekevien vapaaehtoisten merkitys korostuu.

33-vuotias Jenny kertoo, että hänen ovelleen tuli viikonloppuna Bernie Sandersin kannattajia kertomaan, miksi tätä kannattaisi äänestää. Hän jutteli näiden kanssa hetken, mutta ei vielä keskustelun jälkeenkään ole osannut päättää, kummalle demokraattien ehdokkaalle äänensä antaisi.

–  Valinta ei ole helppo, koska demokraattien kaksi ehdokasta ovat vahvoja eri syistä, pohtii Jenny, joka ei tahdo sukunimeään julki.

Ovilla kampanjoivia vapaaehtoisia hän arvostaa.

– On hienoa, että ihmiset ovat niin intohimoisia, että käyttävät aikaansa auttaakseen suosikkiehdokkaansa voittoon.

Päiväkävelyllä oleva Gaudetin perhe kertoo kannattavansa republikaaneja, mikä on Massachusettsissa harvinaista.

–  Meitä on täällä niin vähän, ettei republikaanien tilaisuus vetäisi täyteen edes yhtä McDonald’sia, vitsailee 43-vuotias Jerry Gaudet.

Hänen valintansa esivaaleissa on Marco Rubio.

– Hänellä on sellaiset konservatiiviset arvot, jotka minulle ovat tärkeitä ehdokkaassa.

Ehdokkaani on Trump, koska kaikki poliitikot vihaavat häntä.

Robert Gill

Myös Trumpin kannattajia on liikkeellä Bostonin keskustassa.

–  Ehdokkaani on Trump, koska kaikki poliitikot vihaavat häntä. Tämä maa on uskomattoman korruptoitunut, ilmoittaa 65-vuotias Robert Gill.

Entinen pörssimeklari ei ole erityisen innostunut yhdestäkään ehdokkaista, mutta aivan erityisesti hän vastustaa Hillary Clintonia.

– Hillaryn pitäisi olla vankilassa, hän sanoo.

–  Hän väittää pistävänsä pankit kuriin, mutta pankit omistavat hänet – ja pankit ovat kieroutuneempia kuin mikään, minä jos kuka sen tiedän.

Paula Martin puolestaan nimeää Trumpin inhokkiehdokkaakseen. 50-vuotias Martin aikoo äänestää demokraattien esivaaleissa, mutta ei tahdo paljastaa valintaansa.

– Trump luulee osaavansa kaiken tarvittavan, mutta ei hän pärjää ulkopolitiikassa.

Martinin mielestä olisi mukavaa, jos ehdokkaat kävisivät enemmän Bostonissa ja heidät olisi mahdollisuus nähdä kasvokkain.

–  Ehdokkaaseen tutustuisi paremmin, jos häntä voisi käydä kuuntelemassa paikan päällä. Jos he kävisivät täällä enemmän, se voisi saada nuoria aktivoitua, Martin pohtii.

Samoin ajattelee 33-vuotias Meredith Blumquist, joka ei aio äänestää esivaaleissa lainkaan.

–  Esivaaleissa ratkaisevia ovat neljä ensimmäisenä äänestävää osavaltiota. Ehkä olisin innostuneempi äänestämään, jos tuntuisi, että Massachusettsin esivaalit ovat tärkeät.