Helsingin ydinkeskusta täyttyi savusta viisitoista vuotta sitten – Jättimäisen tulipalon syttymissyystä ei saatu koskaan täyttä varmuutta

Ilmiöt

Perjantai-iltana 5. toukokuuta vuonna 2006 Helsingin ydinkeskusta täyttyi savusta. Sanomatalon vieressä sijainneet VR:n vanhat makasiinit paloivat. Liekit löivät korkealle. Paikalle kertyi paljon uteliasta yleisöä.

Keskiviikkona tuosta tapahtumasta tulee kuluneeksi 15 vuotta.

Makasiinit Helsingin ytimessä olivat olleet vuosikausien ajan kiistelyn kohteena. Toisille ne näyttäytyivät vanhoina ja huonokuntoisina röttelöinä keskellä arvokasta pääkaupungin maisemaa. Toisille ne olivat rakas kulttuurinen aarre, joka piti säilyttää.

Makasiinien puolesta oli nähty mielenosoituksia, siellä oli järjestetty tapahtumia ja tukikonsertteja sekä pidetty kirpputoria. Helsingin kaupunginvaltuusto oli kuitenkin tehnyt päätöksen makasiinien purkamisesta.

Viikko ennen tulipaloa makasiineilla mellakoitiin. Sadat nuoret viettivät alueella vappuaaton iltaa ja joku oli tehnyt makasiineille suuren nuotion. Paikalle tulleet poliisi ja palokunta kohtasivat nuorten vastarintaa.

Kaiken sen vuoksi tulipaloa epäiltiin alusta alkaen tuhopoltoksi. Tapaus herätti tiedotusvälineissä laajaa huomiota.

Poliisi päätyi kuitenkin tutkimuksissaan johtopäätökseen, että tulipalo syttyi luultavasti sähköviasta, kytemään jääneestä tupakasta tai ilotulitteesta. Tuhopolton mahdollisuus suljettiin käytännössä pois. Täyttä varmuutta syttymissyystä ei kuitenkaan koskaan saatu.

Makasiinien rauniot purettiin lopullisesti vuonna 2018.