Heinäkuu hieman keskimääräistä helteisempi – kuluvan vuoden hellepäivien lukumäärä on jo nyt keskimääräisen vuoden koko lukemaa suurempi
Heinäkuu oli Suomessa tänä vuonna hieman keskimääräistä helteisempi, kertoo Foreca nettisivuillaan. Hellepäiviä oli 20, kun vuosien 1991–2020 heinäkuisten hellepäivien keskiarvo on 16.
Heinäkuussa helteisintä oli Forecan mukaan Pohjois-Lapissa Utsjoella. Toukokuussa helteitä mitattiin eniten eteläisen sisämaan kaupungeissa ja kesäkuussa itäisessä Suomessa.
Touko-heinäkuussa helteisimmillä alueilla hellepäiviä mitattiin moninkertaisesti enemmän kuin samoilla alueilla keskimääräisesti samaan aikaan.
Forecan mukaan kuluva vuosi on ollut Suomessa selvästi keskimääräistä helteisempi ja pääosin helteisempi kuin kaksi edellistä vuotta.
Vuoden 2024 hellepäivien määrä on jo keskimääräisen koko vuoden lukemaa suurempi. Vertailukautena 1991–2020 hellepäiviä oli keskimäärin 36 koko kesässä, kun tänä vuonna hellepäiviä on ollut jo heinäkuun loppuun mennessä 50 kappaletta.
Vuonna 2023 hellepäiviä oli yhteensä 40 ja vuonna 2022 yhteensä 43.
Suomen mittaushistorian digitoidun ajan hellepäivien määrän ennätys on vuodelta 2002, jolloin hellepäiviä oli yhteensä 65. Jotta ennätys menisi tänä vuonna rikki, elokuussa pitäisi olla vielä ainakin 16 hellepäivää. Tämä on Forecan mukaan mahdollista.
Forecan mukaan yksittäisen vuoden hellepäivien suuri määrä ei suoraan johdu ilmastonmuutoksesta, vaan helteisyyden taustalla ovat hellettä suosivat suursäätilanteet.
Ilmastonmuutoksen myötä helteisten vuosien esiintymistodennäköisyys on kuitenkin suurempi.
Tämän vuoden kaltaisia vuosia esiintyy siis nykyilmastossa useammin kuin ennen ilmastonmuutosta olisi voinut esiintyä, Forecan sivuilla kerrotaan.