Haluatko elää pidempään ja parantaa unen laatua? – yksinkertainen, mutta epäsuosittu neuvo tarjoaisi monille välittömiä terveyshyötyjä

Alkoholi

Suomalaiset kuluttavat yli kymmenen litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Vaikka alkoholi tunnetusti lisää lukuisten sairauksien riskiä, vain 11 prosenttia suomalaisista haluaisi vähentää alkoholin käyttöään, selviää LähiTapiolan tutkimuksesta.

– Myös pienet muutokset alkoholin kulutuksessa ovat hyödyllisiä terveydelle. Kannustaisin kaikkia tarkastelemaan rehellisesti omaa alkoholinkäyttöä ja ainakin  pyrkiä vähentämään kokonaiskulutusta annos kerrallaan, terveyspalveluiden johtaja ja lääketieteen tohtori Jani Tikkanen sanoo.

Alkoholi koetaan harvoin ongelmaksi, kunnes se on sitä myös lähipiirille tai kunnes jokin liitännäissairaus puhkeaa.

Tikkasen mukaan ei ole mitään turvarajaa sille, mikä olisi terveellinen määrä alkoholia. Vanha käsitys yhdestä lasista terveellisenä tapana ei saa tukea tuoreista tutkimuksista.

– Tieteellisesti arvioituna alkoholi on yksiselitteisesti terveydellinen haitta ja esimerkiksi Oulussa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholi on huomattava taustatekijä myös sydänperäisesti äkkikuolleilla henkilöillä, Tikkanen kertoo tiedotteessa.

Varsinaisia alkoholisairauksia ovat muun muassa myrkytystilat ja alkoholimaksasairaudet. Lisäksi alkoholi aiheuttaa syöpää ja sydänsairauksia sekä tapaturmaisia ennenaikaisia menehtymisiä.

Alkoholin käytön vähentäminen tuo puolestaan välittömiä terveyshyötyjä. Uni paranee, paino ja verenpaine laskevat ja terveet elinvuodet lisääntyvät.