Halla-aho oli valmis kuristamaan kuntien valtionapuja ja vastustamaan koko Suomen asuttuna pitämistä myös ennen 2017 kuntavaaleja: ”Ei tämä ole itseisarvo”

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon nuiva suhtautuminen kuntien valtionapuihin ei ole pelkästään kohua herättäneen vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalikonevastauksen peruja.

Tuolloin Halla-aho totesi , että verotuloihin perustuva kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmä tulisi purkaa, koska se on hänen mukaansa ”kepulaista aluepolitiikkaa”.

Persujohtaja oli asiasta edelleen samaa mieltä myös vuoden 2017 kuntavaalien alla Helsingin Sanomien vaalikoneeseen antamassaan vastauksessa .

Väittämään ”Koko Suomi on syytä pitää asuttuna, vaikka se tietäisikin veronmaksajille kustannuksia” Halla-aho vastasi olevansa täysin eri mieltä.

Vastaustaan Helsingin Eirassa asuva Halla-aho perustelee kommentilla ”Ei tämä ole itseisarvo”.

Kuntien verontasausjärjestelmällä valtio siirtää rahaa vauraimmista kunnista köyhimmille.

Järjestelmä takaa jokaiselle kunnalle vähän yli 90 prosenttia kuntien verotulojen keskiarvosta.

Verotulontasausta saavat eniten maaseudun pienet kunnat. Ilman sitä monien kuntien kunnallisveroprosentti olisi pitkälti yli 20.

Verotulojen tasauksella turvataan myös köyhille kunnille mahdollisuudet tarjota asianmukaisia koulutus- ja terveyspalveluja sekä lasten ja vanhustenhoitoa.