Ex-tiedustelupomoa syytetään törkeästä palvelusrikoksesta – istunnot järjestetään maanalaisessa turvasalissa
Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa syytettynä on Puolustusvoimien ja EU:n entinen tiedustelupäällikkö.
Kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoffia, 70, syytetään törkeästä palvelusrikoksesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan hänen hallustaan löydettiin huomattava määrä salassa pidettävää materiaalia, jota oli säilytetty säännösten ja määräysten vastaisesti. Materiaali löytyi Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-juttuun liittyneessä rikostutkinnassa.
Syyttäjä ei ole etukäteen kertonut näkemystään siitä, miksi Alafuzoff oli pitänyt materiaalia hallussaan.
Alafuzoff on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.
Alafuzoffin sotilasarvon takia syyte käsitellään ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Tapauksen ja siihen liittyvien tietojen luonteen takia oikeudenkäynnissä on erityisen tiukat turvatoimet.
Istunnot järjestetään käräjäoikeuden puolella maanalaisessa turvasalissa, jossa tavallisesti istutaan esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden juttuja. Turvasalissa ei saa koskaan kuvata, mutta tällä kertaa myös kaikkien elektronisten laitteiden vieminen saliin on kielletty. Lisäksi tavallisen, käräjäoikeuden sisääntulon luona tehtävän turvatarkastuksen ohella turvasalin ovella tehdään vielä toinen tarkastus.
On odotettavissa, että iso osa istunnoista ja oikeudenkäyntiasiakirjoista salataan. Käsittelylle on varattu yhteensä kymmenen päivää.
Epäillyn rikoksen tekoaika on vuodet 2005–2016, jolloin Alafuzoff toimi ensin Pääesikunnassa apulaisosastopäällikkönä, sitten Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä ja lopulta EU:n sotilasesikunnan tiedustelupäällikkönä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2016.
Alafuzoff on liitetty julkisuudessa Helsingin Sanomien vuonna 2017 julkaisemaan juttuun Puolustusvoimien salaisesta Viestikoekeskuksesta. HS:n epäiltiin saaneen salaisia tietoja haltuunsa vuonna 2014, kun lehden toimittaja haastatteli Alafuzoffia tämän aloitettua EU-tehtävässä.
Keskusrikospoliisin tutkinnan mukaan toimittaja sai Alafuzoffilta muistitikun muistiinpanojensa tallentamista varten. Tikku ilmeisesti näytti tyhjältä, mutta siitä on mahdollisesti voitu palauttaa aiemmin poistettuja tiedostoja.
Tammikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi HS:n toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta jutun vuoksi. Tuomiosta on valitettu.
Alafuzoffin saama syyte ei kuitenkaan koske toimittajan saamaa muistitikkua. Rappe lopetti sen osalta esitutkinnan viime vuoden lopulla, koska katsoi, ettei tahallisesta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta olisi saatu näyttöä. Tuottamuksellisen eli huolimattomuudesta tehdyn tekomuodon syyteoikeus taas vanhentui jo vuonna 2019.
Sikäli nytkin käsiteltävä syyte kytkeytyy HS-tutkintaan, että rikosepäily Alafuzoffia kohtaan heräsi sen aikana.
– Asia tuli tutkintaan Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutun tutkinnan yhteydessä. Kun poliisi suoritti etsintöjä, havaittiin, että epäillyn hallussa oli oikeinkin huomattava määrä salassa pidettävää ja jopa korkeimmilla turvaluokituksilla varustettua tietoa, Rappe on kertonut.
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.