Ärsyttääkö sinua laatikoihin kertyvät laturit, jotka eivät sovellu muihin laitteisiin? – EU-komissio haluaa nyt yleislaturin elektroniikkalaitteille

Komission esityksen mukaan EU:n standardiksi tulisi usb-c-liitäntä. Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple käyttää erilaisia liittimiä.
Elektroniikka

EU-komissio esittää matkapuhelinten ja muun kannettavan teknologian latauslaitteiden yhdenmukaistamista. Esityksen mukaan tietyntyyppisellä latausjohdolla pitäisi jatkossa voida ladata kaikenlaisia laitteita tuotemerkistä riippumatta.

Esityksen tarkoituksena on vähentää elektronista jätettä ja kuluttajalle useista eri latauslaitteista syntyvää epäkäytännöllisyyttä.

Komission mukaan matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu vuosikymmenen aikana laskettua kolmestakymmenestä kolmeen, mutta lopullinen yleislaturimalli ei ole vapaaehtoisella lähestymistavalla vakiintunut markkinoilla. Komissio jatkaa lainsäädännön keinoin yhteisen latausratkaisun toteuttamista.

–  Eurooppalaiset kuluttajat ovat turhautuneet laatikoihin kasautuviin yhteensopimattomiin latureihin. Annoimme elektroniikka-alalle paljon aikaa löytää ratkaisuja, mutta nyt aika on kypsä yleislaturin määrittämiseen lainsäädännön keinoin, kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margarethe Vestager sanoo tiedotteessa.

Komission esityksen mukaan EU:n standardiksi tulisi usb-c-liitäntä, joka pitäisi ottaa käyttöön kaikissa älypuhelimissa, tableteissa, kameroissa, kuulokkeissa, kannettavissa kaiuttimissa ja käsikonsoleissa.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple käyttää tuotteissaan erilaisia liittimiä.

Muutosesitystä ehdotetaan tehtäväksi radiolaitedirektiiviin, jossa yhdenmukaistetaan myös pikalataustekniikka. Yhdenmukaistus estää komission mukaan eri valmistajia perusteettomasti rajoittamasta latausnopeutta.

Samalla ehdotetaan myös latureiden elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Esityksen mukaan tämä vähentää turhaan ostettujen tai käyttämättä jäävien latureiden määrää. Muutoksen arvioidaan vähentävän elektroniikkalaiteromun määrää lähes tuhannella tonnilla vuodessa.

Komission esitys siirtyy seuraavaksi EU-parlamentin ja EU-neuvoston käsiteltäväksi. Voimaan tullessaan laissa on kahden vuoden siirtymäaika, minkä aikana EU:n esittämät muutokset on tehtävä.

Yhtäaikaisesti yleislaturia koskevan esityksen kanssa pyritään edistämään ulkoisia virtalähteitä koskevaa lainsäädäntöä, jotta yhteentoimivuus latauskaapelin molemmissa päissä voidaan varmistaa.