Pääministeri Sanna Marin otti uudenvuoden viestissään kantaa Suomen Nato-keskusteluun

Politiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) keskittyi tämänvuotisessa uudenvuoden tervehdyksessään erityisesti koronapandemiaan ja rokotuksiin, mutta otti kantaa myös Suomen Nato-jäsenyyskeskusteluun.

Pääministerin mukaan Suomen pitäisi pitää kiinni mahdollisuudesta hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä samalla kun Suomi tiivistää puolustusyhteistyötä Euroopan unionin kanssa.

–  Pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Meidän on syytä vaalia tätä valinnanvapautta ja pitää se todellisena, sillä se koskee jokaisen maan oikeutta päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. Se kuuluu eurooppalaisen turvallisuuden perustaan, joka kirjattiin (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) Etyjin periaatteisiin. Osoitimme, että opimme menneisyydestä. Pidämme liikkumatilastamme vahvasti kiinni, Marin sanoi STT:lle lähettämässään tervehdyksessä.

Viestin pääpaino oli kuitenkin koronapandemiassa ja erityisesti rokotuksissa. Marin kehotti kaikkia suomalaisia ottamaan koronarokotukset.

–  Jos et vielä ole ottanut rokotetta, tee se nyt. Rokotteen ottaminen on vastuullinen teko, jolla suojelet itseäsi, lähimmäisiäsi ja koko yhteiskuntaa. Rokotteet ottamalla suojelet terveydenhuoltoamme kuormittumasta. Kyse on yhteisvastuusta. Meitä kaikkia tarvitaan, jotta pääsemme ulos pandemiasta, Marin sanoi.

Pääministeri muistutti tervehdyksessään myös tammikuussa pidettävistä aluevaaleista ja kannusti kansalaisia vaaliuurnille.

–  Aluevaaleissa päätetään ihmisten arjen kannalta tärkeistä peruspalveluista. Tähän asti sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen on ollut kuntien vastuulla. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Vaaleissa on ehdolla paljon osaavia ja motivoituneita ehdokkaita. Kannustan kaikkia antamaan äänensä tammikuun vaaleissa, hän sanoi.

–  Aluevaaleissa on kyse ihmisille tärkeistä peruspalveluista, joiden merkitystä koronakriisi on entisestään korostanut, Marin sanoi.