Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirjat
Lääketieteen historian museossa Riikassa on Vladimir Demihovin lahjoittama täytetty koira. (Kuva: Iina Kohonen / kirjan kuvitusta)

Elinsiirtokirurgian neuvostoliittolainen pioneeri Vladimir Demihov loi uransa aikana satoja kaksipäisiä koiria

Iina Kohosen uutuuskirjan mukaan Venäjä on palannut eläinkokeiden sääntelyssä Neuvostoliiton aikaan
Annukka Kaarela 13.7.2024 9:00, muokattu 16.7.2024 9:10
a– a+
Kirjat

Moskovalaisella Vagankovon hautausmaalla on hauta, jonka kiveen on kaiverrettu ylevä teksti: ”Kokeissani yritin tehdä kaiken ihmisen hyväksi.”

Haudassa lepää Vladimir Demihov, vuosina 1916–1998 elänyt tiedemies ja elinsiirtokirurgian pioneeri.

Demihovin suuri haave oli suorittaa onnistunut sydämensiirto ihmiseltä toiselle. Se ei koskaan toteutunut, vaan unelmaansa tavoitellessaan hän tuli päinvastoin kylväneeksi runsaasti kuolemaa.

Demihov harjoitteli elinsiirtoja lähinnä koirilla. Vähentääkseen ommeltavien verissuonten määrää hän siirsi yleensä koirasta toiseen pelkän sydämen sijaan koko ylävartalon.

Demihov tuli siis uransa aikana luoneeksi satoja, ellei jopa tuhansia kaksipäisiä koiria. Suurin osa niistä kuoli leikkauksen aikana tai pian sen jälkeen.

Vladimir Demihov kuvattuna vuonna 1962 Sklifosovskin ensiapulääketieteen instituutissa, jossa hän johti omaa ”Elvytettyjen elinten siirtolaboratoriotaan”. (Kuva: Pauls Stradiņšin lääketieteen historian museon kokoelma / kirjan kuvitusta)

Helsinkiläinen taiteen tohtori ja tutkimusetiikan erityisasiantuntija Iina Kohonen kertoo Demihovin elämästä ja urasta kesäkuussa ilmestyneessä kirjassaan Kaksipäinen koira ja muita eläimiä Neuvostoliiton tieteessä.

Kohonen törmäsi Demihoviin ja tämän koiriin ensimmäisen kerran 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä kerätessään aineistoa Neuvostoliiton avaruusohjelmaa koskevaa väitöskirjaansa varten.

Kohonen vietti pitkiä päiviä arkistoissa selaten vanhoja neuvostoliittolaisia kuvalehtiä. Kun hän vilkaisi ensimmäisen kerran Ogonjok-lehden joulukuun 1954 numeroon painettua kuvaa, hänestä näytti, että siinä oli kaksi koiraa, ehkä emo ja pentu.

Koirat makasivat sängyllä ja latkivat maitoa kumpikin omalta lautaseltaan. Niiden asento vaikutti kuitenkin oudolta. Isompi joi hankalasti kyljellään, ja pienempi kurotti kohti omaa vatiaan tassut isomman kasvoilla.

Hetken kuvaa tuijotettuaan Kohonen tajusi, ettei koiria ollutkaan kahta, vaan yksi. Yksi koira, jolla oli kaksi päätä.

Kohonen luki lehdestä, ettei koira ollut syntynyt kaksipäisenä, vaan se oli kirurgi Vladimir Demihovin luomus. Artikkelin mukaan koirakoe oli osa Demihovin väsymätöntä tutkimustyötä, jonka tavoitteena oli ihmisen eliniän pidentäminen.

Kuva kaksipäisestä koirasta ei liittynyt Kohosen väitöskirjan aiheeseen, ja se unohtui häneltä vuosiksi. Työssään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan erityisasiantuntijana hän oli kuitenkin jatkuvasti tekemisissä tieteen etiikan kanssa.

Siihenhän kaksipäinen koirakin lopulta liittyi: tieteen tekemiseen eettisyyteen. Nykyajasta käsin arvioituina Demihovin kokeet tuntuvat käsittämättömältä ja tarpeettomalta julmuudelta.

Toisaalta esimerkiksi penisilliiniä, elinsiirtoja tai insuliinia ei olisi olemassa ilman eläinkokeita.

– Jokaiseen elämän pelastavaan tieteelliseen löytöön on sisäänrakennettu myös kärsimystä, Kohonen toteaa.

Kohonen palasi Demihoviin ja tämän koiriin jäätyään työstään tutkimusvapaalle helmikuussa 2022. Hänen tarkoituksenaan oli matkustaa Venäjälle penkomaan arkistoja ja tekemään haastatteluita.

Pian kuitenkin osoittautui, ettei suunnitellusta matkasta tulisi mitään. Kohonen joutui myös pettymyksekseen toteamaan, että Venäjä oli sulkenut länsimaisilta tutkijoilta sellaisia sähköisiä aineistoja, joihin heillä oli aiemmin ollut pääsy.

Hän joutui siis tukeutumaan tutkimuksessaan alkuperäisiä suunnitelmiaan suppeampiin aineistoihin. Lisäksi hän huomasi, että lähteissä kiersi paljon virheellistä tietoa Demihovista.

Niissä kerrottiin esimerkiksi, että Demihov olisi joskus tehnyt avosydänleikkauksen miehelle pelkällä paikallispuudutuksella. Kohosen mukaan väite ei voi missään tapauksessa pitää paikkaansa.

– Hän oli koulutukseltaan biologi, ei lääkäri, eikä edes Neuvostoliitossa olisi päästetty biologia leikkaamaan eläviä ihmisiä.

Vladimir Demihov koiran kanssa Sklifosovskin ensiapulääketieteen instituutin pihalla 1960-luvun alussa. (Kuva: Pauls Stradiņšin lääketieteen historian museon kokoelma / kirjan kuvitusta)

Vladimir Demihov syntyi vuonna 1916 Volgogradin alueella. Hän sai aluksi mekaanikon koulutuksen traktoritehtaalla.

Vuonna 1934 Demihov aloitti eläinfysiologian opinnot Voronezin yliopistossa. Jo neljän vuoden kuluttua hänen kerrotaan rakentaneen laitteen, jota pidetään maailman ensimmäisenä keinotekoisena sydämenä. Sitä käytettiin kokeessa, jossa koiran oma sydän pysäytettiin ja korvattiin Demihovin keksinnöllä.

Toisen maailmansodan aikana Demihov työskenteli patologina. Koska hänellä ei ollut lääkärin koulutusta, hän ei päässyt sotaoloissakaan pelastamaan ihmishenkiä, vaan joutui toimimaan ruumiiden parissa.

Kohonen uskoo, että Demihovin kokemukset rintamalla vaikuttivat suuresti hänen myöhempään uraansa. Halusta voittaa kuolema tuli hänen elämänsä tärkein päämäärä.

Kohonen huomauttaa, että kiinnostus kuolemanjälkeistä elämää kohtaan eli muutenkin vahvana Neuvostoliitossa. Koska uskonto ei sitä mahdollisuutta enää tarjonnut, siihen yritettiin pyrkiä tieteen keinoin.

Marxismi-leninismin perusteissakin ilmoitettiin, että tulevaisuudessa olisi mahdollista esimerkiksi ”pidentää ihmisen ikää keskimäärin 150–200 vuoteen” ja ”oppia saamaan ihminen jälleen henkiin sattuman aiheuttaessa ennenaikaisen kuoleman”.

Sotien jälkeen Demihov siis jatkoi kokeitaan. Hän siirsi koirasta toiseen kaikkia mahdollisia elimiä: sydämiä, keuhkoja, munuaisia, maksoja.

Demihovin tekemistä leikkauksista uutisoitiin neuvostoliittolaisissa lehdissä, minkä jälkeen myös ulkomainen media kiinnostui hänestä. Demihovista tuli kansainvälinen kuuluisuus. Hän vastaanotti vieraita laboratorioonsa ja vieraili jopa itsekin Länsi-Saksassa.

Keväällä 1959 Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja pääsi tapaamaan Demihovia ja yhtä tämän koirista. Toimittajan mukaan saksanpaimenkoira Piratille oli siirretty toinen pää, ”pieni luppakorvainen karvapallo, jota tekisi mieli syleillä”.

Suomen Kuvalehti pääsi puolestaan seuraamaan leikkausta, jossa Demihov siirsi paimenkoiralle koiranpennun pään. Lehden mukaan paimenkoira heräsi nukutuksesta seuraavana päivänä ja ”murisi tyytymättömänä havaitessaan odottamattoman naapurin”.

Pian paimenkoira ja pentu olivat lehden mukaan kuitenkin jo ystävykset.

– Paimenkoira ei tunne oloaan kaksipäisyytensä vuoksi huonommaksi. Se juo maitoa, käyttäytyy ilkikurisesti, puraisee ja leikkii pennun tavoin. Sen kaulalla oleva pennun pää ei jää jälkeen isäntäkoiran päästä: sekin juo maitoa, siristää silmiään voimakkaan valon vuoksi ja ojentaa päätään Demihovin tullessa luokse, jotta tämä silittäisi sitä, Suomen Kuvalehti kirjoitti.

Ogonjok-lehdessä joulukuussa 1954 julkaistu kuva Demihovin ensimmäisestä kaksipäisestä koirasta. (Kuva: Pauls Stradiņšin lääketieteen historian museon kokoelma / kirjan kuvitusta)

Lehdissä raportoitiin tietenkin vain sellaisista leikkauksista, joissa koirat jäivät henkiin. Saksanpaimenkoira Griška onnistui elämään kaksipäisenä lähes viiden kuukauden ajan, mutta suurin osa eläimistä menehtyi joko leikkauksen aikana tai hyvin pian sen jälkeen.

Nykyään ymmärretään syy epäonnistumisiin: koirat kuolivat hyljintäreaktioon. 1960-luvulla tutkijat alkoivat jo pikkuhiljaa ymmärtää immuunipuolustusta, mutta Kohosen mukaan Demihov vastusti ajatusta jääräpäisesti.

Hän ajatteli, että ongelma olisi ratkaistavissa taitavan kirurgian keinoin. Niinpä Demihov jäi auttamatta jälkeen kollegoistaan, jotka oppivat säätelemään immuunipuolustusta lääkkeillä siten, ettei keho hylkinytkään siihen siirrettyä elintä.

Kiinnostus Demihovia kohtaan hiipui. Vuonna 1996, kun presidentti Boris Jeltsinin ohitusleikkaukseen osallistunut yhdysvaltalainen sydänkirurgi Michael DeBakey pyysi saada tavata ”kuuluisan professori Demihovin”, kukaan Moskovassa ei tiennyt, ketä hän tarkoitti.

Koirien käyttäminen eläinkokeisiin ei Kohosen mukaan ollut Neuvostoliitossa harvinaista. Irtokoiria pyydystettiin kaduilta tutkimustarkoituksiin, ja armeija kasvatti koiria erilaisia kokeita varten.

Kohosen mukaan marxilaisuus ei ollut ohjelmallisesti eläinvastaista, mutta jaotteli elolliset olennot yhteiskunnalle hyödyllisiin ja hyödyttömiin. Kommunistisessa manifestissa eläinsuojeluyhdistysten jäsenet nimettiin yhdeksi nurkkakuntaisten porvarien ryhmäksi.

– Vallankumouksen jälkeen tämä näkyi esimerkiksi niin, että kaikki eläinsuojeluun viittaava lainsäädäntö kumottiin ja eläinsuojeluyhdistykset lakkautettiin, Kohonen kertoo.

Kuten hyvin tiedetään, Neuvostoliitto käytti koiria myös avaruusohjelmassaan. Nekin olivat koe-eläimiä, vaikka julkisuudessa joistakin niistä tehtiin kansallissankareita ja supertähtiä.

Kohosen mukaan kaksipäisten koirien aika päättyi Neuvostoliitossa elokuussa 1977, kun voimaan tuli asetus, jolla säädeltiin koe-eläinten käyttöä ja käsittelyä. Se oli sisällöltään hyvin samansuuntainen kuin eläinsuojelulainsäädäntö muuallakin Euroopassa.

Asetus kuitenkin lakkautettiin kesäkuussa 2020 osana laajaa lainsäädännön muutosta. Nyt Venäjällä ollaan jälleen tilanteessa, jossa mikään lainsäädäntö ei suojaa tutkimustarkoituksiin käytettäviä eläimiä.

Iina Kohonen: Kaksipäinen koira ja muita eläimiä Neuvostoliiton tieteessä. Tammi, 283 s.

Lue myös

Nämä ovat saunan vaaranpaikat, kertoo vakuutusyhtiö – Syytä muistaa jokaisen

Sauna kuuluu suomalaiseen juhannukseen. Olipa sitten sateinen, kylmä tai heleän kesäinen päivä, löylyt...
20.6.2025 21:15

Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija

Savusaunojen pitoisuuksista ei juuri ole tutkimustietoa, Jarkko Tissari sanoo. THL ei halunnut kommentoida asiaa.
20.6.2025 15:00

Tarinat | Neuvostoliitto pommitti, mutta juhannusperinteistä ei tingitty – Katso kuvat!

Keskikesän juhlaa vietettiin myös sotavuosina mahdollisuuksien mukaan
20.6.2025 10:00

Aihetunnisteet

eläinkokeet Historia kirjallisuus koira Neuvostoliitto tiede tutkimus Vladimir Demihov

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Israel tulistui: Tämä on Iranin johtajan loppu
Uutiset | 19.6.2025 13:48
Putinilta kysyttiin Zelenskyistä: ”Herran tähden”
Uutiset | 19.6.2025 7:50
Tutkijan mukaan Purran avustajan kommenteilla työttömien työvelvoitteesta ei ole perusteita
Uutiset | 19.6.2025 14:57
Alkoholi on Euroopassa kalliimpaa vain kahdessa maassa kuin Suomessa
Uutiset | 19.6.2025 14:25
Tarkka-ampuja Vasyl osuu kohteeseen 2290 metrin päästä – eliittisotilas on taistellut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien
Uutiset | 18.6.2025 10:00
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45
Perintöveron alarajoihin tulossa korotus – myös lahjavero muuttuu
Uutiset | 19.6.2025 16:51
Kemianteollisuuden pomot Suomessa ja Ruotsissa eri linjoilla Riikka Purran kanssa oman valuutan vahvuuksista
Uutiset | 18.6.2025 9:01
Lidl: Makkaraa myydään juhannuksena jopa nelinkertainen määrä – Nämä merkit maistuvat
Uutiset | 19.6.2025 15:37
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45
Sotilaan aviorikos kuohuttaa: Ankara kohtalo
Uutiset | 16.6.2025 21:46
Tarkka-ampuja Vasyl osuu kohteeseen 2290 metrin päästä – eliittisotilas on taistellut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien
Uutiset | 18.6.2025 10:00
Miten pitää muurikkapannu kunnossa? – Marttojen asiantuntija: Valurauta ruostuu hyvin herkästi
Uutiset | 15.6.2025 18:30
Huoli heräsi: Venäjän joukot murtautuivat uudelle alueelle
Uutiset | 13.6.2025 21:04
Älä usko vanhaa myyttiä – ”Kissat ovat mestareita peittämään”
Uutiset | 12.6.2025 22:05
Moni uskoo tämän olevan taloyhtiöissä kiellettyä – Kiinteistöliitto: ”Kuuluu normaaliin elämään”
Uutiset | 30.5.2025 21:45
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
“Se oli kyllä hirvittävä vehje”– Finnair vältti neuvostokoneiden hankinnat, vaikka paine YYA-Suomessa oli kova 
Uutiset | 29.5.2025 21:00
Uhkaus: Käännymme kiinalaisten puoleen
Uutiset | 27.5.2025 21:23
Ex-komentajalta tyly viesti ukrainalaisille: Unohtakaa
Uutiset | 24.5.2025 21:12
Ruokavirastosta tärkeä ohje kotipuutarhureille – Tiesitkö tämän omena- ja päärynäpuista?
Uutiset | 3.6.2025 21:13
“Puusta veistetty” Pyörremyrsky oli kuin paranneltu Messerschmitt – sodan päättyminen katkaisi kotimaisen hävittäjän tien taivaalle 
Uutiset | 10.6.2025 21:05
Rahat loppuvat: Tiepinnoitteesta luovutaan
Uutiset | 10.6.2025 19:53

Uusimmat

Nämä ovat saunan vaaranpaikat, kertoo vakuutusyhtiö – Syytä muistaa jokaisen
Uutiset | 20.6.2025 21:15
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Tarinat | Neuvostoliitto pommitti, mutta juhannusperinteistä ei tingitty – Katso kuvat!
Tarinat | 20.6.2025 10:00
Meppi nimeää Euroopan sisäisiä haasteita, joista ei puhuta tarpeeksi – ”Jotain sieltä on tulossa”
Uutiset | 20.6.2025 9:02
Venäjän talousministeri varoitti: Talous on taantuman partaalla
Uutiset | 19.6.2025 18:40
”Yhden karhun saatan kaataa” – Näin kansanedustajat viettävät juhannusta
Uutiset | 19.6.2025 18:23
Tiesitkö? Monet grilliherkut voivat olla koiralle kohtalokkaita
Uutiset | 19.6.2025 18:00
MTV: EU-säännöt vaativat Suomelta 6–10 miljardin lisäsopeutusta ensi vaalikaudella
Uutiset | 19.6.2025 17:13
Finnair peruu lentonsa Dohaan Lähi-idän kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi
Uutiset | 19.6.2025 17:09
Perintöveron alarajoihin tulossa korotus – myös lahjavero muuttuu
Uutiset | 19.6.2025 16:51
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Nuorten liikennekuolemat järkyttävät – Autokoululiitosta kerrotaan, mikä parantaisi turvallisuutta
Uutiset | 15.6.2025 8:00
“Tässä maassa ei voi olla kahta kokoomusta “ – Riikka Purran haastanut Arto Luukkanen palauttaisi puolueen tavallisen duunarin asialle 
Uutiset | 13.6.2025 8:00
Toimittajalta | Satasia tiskiin ja häpeän tunne päälle – Eduskuntaan kokoontui joukko naisia, joille vaihdevuosien vähättely riittää
Uutiset | 11.6.2025 15:19

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Nämä ovat saunan vaaranpaikat, kertoo vakuutusyhtiö – Syytä muistaa jokaisen
Uutiset | 20.6.2025 21:15
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Tarinat | Neuvostoliitto pommitti, mutta juhannusperinteistä ei tingitty – Katso kuvat!
Tarinat | 20.6.2025 10:00
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Rautavaara olisi huippupaikka matemaattis-luonnontieteelliselle lukiolle
Mielipide | 19.6.2025 10:21
Lukijalta: Kemianteollisuus ry. ja Euroopan rahaunioni
Mielipide | 18.6.2025 14:51
Lukijalta: Ikä on turvallisuusriski
Mielipide | 18.6.2025 9:46
Lukijalta: Riittävän riittämätön puolustus
Mielipide | 12.6.2025 9:59
Lukijalta: Isäntä kateissa – Suomi myynnissä?
Mielipide | 13.6.2025 12:36
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Ikä on turvallisuusriski
Mielipide | 18.6.2025 9:46

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Kristiina Ruuskanen Vesaisten johtoon
Uutiset | 16.6.2025 10:04
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Kristiina Ruuskanen Vesaisten johtoon
Uutiset | 16.6.2025 10:04
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste