EK: Teollisuuden investoinnit kasvavat voimakkaasti tänä vuonna

Kansainvälisessä vertailussa Suomi jää kasvusta huolimatta matalalle keskitasolle.
Talous

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestoinnit ovat tänä vuonna kasvamassa hyvin voimakkaasti. Teollisuuden yhteenlaskettujen investointien arvioidaan nousevan noin 8,6 miljardiin euroon, mikä on noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit kasvavat eniten kemianteollisuudessa, mutta myös teknologiateollisuudessa ja metsäteollisuudessa suunta on ylöspäin. Kaikkiaan tutkimus- ja kehitysinvestoinnit kasvaisivat tiedustelun mukaan vajaat 12 prosenttia.

Vaikka investoinnit Suomen teollisuuteen kasvavat selvästi ja investointiasteen odotetaan nousevan 24 prosenttiin, on parantamisen varaa vielä paljon. Luku on Suomen viime vuosien tasoon nähden korkea, mutta kansainvälisesti tarkasteltuna matalaa keskitasoa.

–  Investointijysäys tänä vuonna nostaa Suomen lähemmäs verrokkimaita. Investointiaste on kuitenkin madellut meillä vuosikausia, joten nyt tapahtuva hyppy ei vielä tilannetta korjaa. Tarvittaisiin pysyvä tasokorotus, jotta kasvun tie lähtee kunnolla liikkeelle, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Teollisuuden investointitiedustelu on osa EU-komission suhdannetiedustelujärjestelmää. Keväällä tehtyyn tiedusteluun vastasi noin 285 yritystä, jotka työllistivät Suomessa reilut 130 00 työntekijää.