Diplomaattinen boikotti kaihertaa olympiaisäntää – "Nyt on tärkeintä, että Yhdysvallat lakkaisi puuttumasta Pekingin talviolympialaisiin"

Pekingin talviolympialaiset

Kiina ei taida saada nykyisessä maailmantilanteessa Pekingin talvikisoista tunnelmaltaan leppoisaa tapahtumaa. Geopoliittinen ilmasto on kiristynyt varsinkin Ukrainan rajoilla mutta myös Taiwanin ympärillä.

Olympiatunnelmia kiristää jo ennalta Yhdysvaltain, Britannian ja Australian johdolla julistettu diplomaattinen boikotti. Maat osallistuvat kisoihin normaalisti, mutteivät lähetä kisoihin valtiovallan edustajia Kiinan yleisen ihmisoikeustilanteen ja erityisesti uiguurien kohtelun takia.

Kiina haluaisi esitellä Pekingin talviolympialaiset vitivalkeana urheilujuhlana, jossa jopa koronapandemia suitsitaan huolellisin turvajärjestelyin.

Kiinan ulkoministeriön tiedotteen mukaan Kiinan ulkoministeri Wang Yi keskusteli torstaina Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa ensi viikolla alkavista talviolympialaisista.

– Kiireellisyysjärjestyksessä on nyt tärkeintä, että Yhdysvallat lakkaisi puuttumasta Pekingin talviolympialaisiin, ministeriö kertoi Wangin viestittäneen virkaveljelleen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK) sinisilmäisyydestä ja piittaamattomuudesta kisojen myöntämisestä Kiinaan. Järjestöt ovat nostaneet esiin uiguurien lisäksi myös Tiibetin tilanteen ja sananvapauden rajoittamisen Hongkongissa.

Kisat saatuaan Kiina on korostanut, ettei urheilua tai olympialaisia pitäisi politisoida. Talviolympialaisilla ja Pekingin 2008 olympialaisilla se on kuitenkin esitellyt, miten Kiina on noussut 2000-luvulla suurvallaksi.

Peking ja Kiina ovat saaneet kisoissa tilaisuuden osoittaa kyvykkyytensä, mutta kaupanpäällisinä on tullut lisänäkyvyyttä myös maan ihmisoikeustilanteelle.

KOK tasapainoilee puheenjohtajansa Thomas Bachin johdolla parhaansa mukaan Kiinan johdon ja ihmisoikeuksia arvostelevien tahojen välissä.

Samalla KOK on kehittänyt sääntöjään läpinäkyvämmiksi ja toimintaansa kestävämmäksi niin, ettei se jatkossa joutuisi yhtä hankalaan asemaan.

Talviolympialaisten lähestyessä Kiinan viranomaiset ovat kiristäneet otettaan maan politiikkaan ja järjestelmään kriittisesti suhtautuvista kansalaisistaan. Uutistoimisto AFP on lähestynyt useita ihmisoikeusaktivisteja, jotka on viime viikkona suljettu sosiaalisen median kanavista kuten WeChat-palvelusta.

Uutistoimiston tietojen mukaan aktivisteja on myös pidätetty.

Kiinan viranomaiset liittävät ongelmat Yhdysvaltoihin, jonka kanssa sillä on ollut viime vuosina kauppakiistoja.

Ulkoministeri Wang Yi ottikin puhelussa kantaa myös Ukrainan tilanteeseen. Wang esitti Blinkenille, että Venäjän huoliin ”pitäisi suhtautua vakavasti”.

– Kaikkien osapuolien pitäisi hylätä kylmän sodan asenteet ja rakentaa Eurooppaan neuvottelemalla tasapainoinen, tehokas ja kestävä turvallisuusjärjestelmä, Wang kertoi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotteessa mainittiin keskustelu Ukrainasta, muttei olympialaisista käytyä ajatustenvaihtoa.