Brexit-neuvottelija Barnier: Sopimus on yhä mahdollinen – Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat

Brexit

Viime hetken neuvottelut Britannian EU-erosopimuksesta ovat jatkuneet tänään virkamiesten kesken.

Vielä on epäselvää riittääkö aika siihen, että erosopimuksesta päästäisiin sopuun torstaina alkavassa huippukokouksessa.

Britannian on määrä jättää EU lokakuun viimeinen päivä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on noussut kansainvälisiinkin otsikoihin eilisellä lausunnollaan, ettei sopua ole käytännössä mahdollista saada ennen huippukokousta.

Rinne sanoi, että neuvotteluita on jatkettava myös kokouksen jälkeen, kun oli tavannut Eurooppa-neuvoston tulevan puheenjohtajan Charles Michelin Helsingissä.

EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin mukaan Britannian erosopimuksesta on yhä mahdollista päästä sopuun tällä viikolla.

Barnier toisti tämän kaksi kertaa lyhyessä lausunnossaan toimittajille ennen EU:n eurooppaministerien kokousta tänään Luxemburgissa.

Eurooppaministerit arvioivat tilannetta tänään Luxemburgissa ilman Britanniaa.

– Vaikka sopimusta on vaikeampaa ja vaikeampaa saavuttaa, se on silti mahdollinen tällä viikolla, Barnier sanoi.

Hänen mukaansa on korkea aika siirtää hyvät aikomukset lailliseksi tekstiksi.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin avustajan mukaan Ranska on tyytyväinen keskusteluiden positiivisesta vireestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Mahdollisuus sopimukseen on hänen mukaan olemassa. EU-johtajien kesken huippukokouksessa ei ole tarkoitus käydä enää neuvotteluita yksityiskohdista, vaan arvioida tilannetta poliittisesti.

Takarajat ovat seuranneet vuonna 2017 alkaneissa brexit-neuvotteluissa toistaan.

Ratkaisevana aiemmin pidetty EU-huippukokous on Brysselissä torstaina ja perjantaina. Britannian parlamentti arvioi tilannetta puolestaan lauantaina.

Parlamentin säätämän lain mukaan Britannian hallituksen on pyydettävä lisäaikaa neuvotteluille, jos erosopimuksesta ei ole päästy sopuun lauantaihin 19. lokakuuta mennessä. Lisäaikaa pyydettäisiin kolme kuukautta.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi ennen eurooppaministerien kokousta, että jokainen minuutti pitää käyttää, jotta sopimukseton ero vältetään.

– Kaikki skenaariot ovat auki, ja meidän täytyy olla varautuneita, Tuppurainen sanoi.

Hän arvioi, että EU-johtajat arvioivat myös mahdollisuutta myöntää erolle lisäaikaa.

– Mutta ensin tarvitaan pyyntö Britannian hallitukselta, Tuppurainen sanoi.

Viimeinen auki oleva asia neuvotteluissa on Irlannin rajakysymys eli miten Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen raja pidetään avoimena. Britannian parlamentti on hylännyt valmiin erosopimuksen kolme kertaa pitkälti rajan varajärjestelystä tehdyn kirjauksen takia.