Arktisen neuvoston ulkoministerit saapuvat Rovaniemelle –¿Pompeo ja Lavrov tapaavat

Arktinen neuvosto

Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan ulkoministerit saapuvat tänään Rovaniemelle. He osallistuvat huomenna pidettävään kokoukseen, joka päättää Suomen kaksivuotisen puheenjohtajuuden neuvostossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo pitää jo tänään iltapäivällä Rovaniemellä puheen maansa arktisesta politiikasta. Pompeon odotetaan myös neuvottelevan kahden kesken Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Arktisen neuvoston kokousta johtavalla toimitusministeristön ulkoministerillä Timo Soinilla (sin.) on illalla oma tapaaminen Lavrovin kanssa.

Tiistain kokouksessa on määrä hyväksyä yhteinen Rovaniemen julistus. Amerikkalaisten lehtitietojen mukaan Yhdysvallat on yrittänyt poistaa tekstiluonnoksesta viittaukset ilmastonmuutokseen ja Pariisin ilmastosopimukseen.

Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen on kuitenkin kertonut neuvottelujen edistyneen ja suhtautunut toiveikkaasti yksimielisyyden löytymiseen tekstistä.

Arktinen neuvosto perustettiin vuonna 1996 Ottawan julistuksella. Taustalla oli Suomen aloitteesta vuonna 1991 käynnistynyt arktisiin ympäristökysymyksiin keskittynyt Rovaniemi-prosessi.

Arktinen neuvosto on Pohjoismaiden, Kanadan, Venäjän ja Yhdysvaltojen hallitusten yhteistyöelin. Arktiset alkuperäiskansajärjestöt ovat neuvoston pysyviä edustajia ja osallistuvat työhön kaikilla tasoilla.

Kukin jäsenmaista on vuorollaan puheenjohtajana kaksi vuotta. Suomen jälkeen puheenjohtajuus siirtyy Islannille.