Alueilla ei tiedetä, kuinka paljon, milloin ja mihin koronarokotetta jaetaan, uutisoi Kuntalehti – ”Äärimmäisen typerää”, ylilääkäri puuskahtaa

Koronarokote

Koronarokotukset alkoivat Suomessa 27. joulukuuta, mutta rokoteannoksia on saapunut maahan odotettua vähemmän.

Kuntalehden mukaan useissa kunnissa on nyt tuskailtu tiedon puutetta. Esimerkiksi Vaasassa ei ole saatu AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen tuotetietoja.

– Ohjeistus on ollut hyvin summittaista ja edes uuden AstraZenecan rokotteen tuoteinformaatiota ei ole jaettu, että olisi voitu ryhtyä valmistautumaan sen tarvitsemiin vaatimuksiin, kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta sanoo Kuntalehdessä.

Alueilla ei myöskään tiedetä kuinka paljon ja milloin rokotteita saapuu, saati missä järjestyksessä ne jaetaan eri puolille maata.

Tornion johtavan lääkärin Jukka Ronkaisen mukaan massarokotuksiin valmistautuminen on vaikeaa, kun niiden ajankohta ei ole tiedossa.

Tällä hetkellä kunta kartoittaa tiloja, jotka sopivat suurten ihmismäärien turvalliseen rokottamiseen. Henkilökunnan varaaminen ennakkoon on kuitenkin vaikeaa ilman tiedossa olevia päivämääriä.

Rokotusaikataulu kiinnostaa kuntalaisia, mutta kun tietoa ei ole, kunnat ovat viestinnällisesti vaikeassa asemassa.

– Kuntalaisilla on paljon kysymyksiä, joihin meillä ei ole tällä hetkellä antaa vastausta,  Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi sanoo.

Monessa kunnassa ihmetyttää myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeistus koronarokotuksista. STM:n ohjauskirjeen mukaan kunnat eivät saa vitkutella, vaan rokoteannokset on jaettava heti, kun ne saapuvat alueille.

– Nykyisessä tilanteessa, jossa rokotteiden saatavuus on epävarmaa, on äärimmäisen typerää vaatia kuntia jakamaan kaikki saadut rokoteannokset heti ja välittömästi, ylilääkäri Kaukoranta pohtii.

Kaukorannan mukaan nopeampi rokotusvauhti ei lisäisi rokotettavien kokonaismäärää. Sen sijaan se aiheuttaisi kuormittuneelle terveydenhuollolle lisärasitusta.

– Ministeriöllä on varsin puutteellinen käsitys perusterveydenhuollon palvelutehtävästä ja voimavaroista.