Hallitus pääsi sopuun: kohutut kulttuurialan leikkaukset peruttu, samoin muut Veikkauksen edunsaajat saavat rahansa

Kulttuurileikkaukset

Kaikille edunsaajille korvataan sataprosenttisesti Veikkauksen tuottojen alenema ensi vuonna, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa iltayhdeksältä. Marin sanoi hallitusviisikon sopineen asiasta yhdessä.

Kyse ei ole hänen mukaansa vain kulttuurialan leikkauksista, vaan myös esimerkiksi nuorisotyöstä ja liikunnasta sekä sosiaali- ja terveysministeriön alaisista järjestöistä.

Marin perusteli päätöstä sillä, että koronatilanne on ollut erittäin vaikea ja monilla edunsaajilla on tärkeä rooli kriisistä toipumisessa. Hänen mielestään leikkausten perumiseen on varaa ja ratkaisu on kestävä.

Kokonaisuus viedään eduskuntaan osana täydentävässä talousarvioprosessissa. Budjettivarojen osuus on noin 47 miljoonaa euroa, ja loppu muodostuu arpajaisverosta ja jakamattomasta varasta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi viisikon päätöstä Twitterissä.

– Pääministeri vaati kulttuurin rahoitukselle täyttä kompensaatiota. Pidin tärkeänä, että ratkaisu on kaikille Veikkauksen edunsaajille sama, Saarikko tviittasi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi, että viisikon päätös oli suuri helpotus ja voitto suomalaiselle sivistykselle.

– Ensi vuoden rahoituksen turvaaminen tekee jälleenrakentamisesta helpompaa. Alkuperäiseen budjettipohjaan lisätty nyt 55 M€ OKM2. Lisäksi luoville aloille tulossa elvytysrahaa, Kurvinen tviittasi.

Hän kuitenkin myös muistutti pitkäjänteisten uudistusten tärkeydestä Veikkaus-asiassa.

– Lyhyen pelaaminen ei kuitenkaan riitä. Toivon viikon tapahtumien selventäneen pitkäjänteisten uudistusten tärkeyden. Vuodesta 2023 eteenpäin tilanne vielä vaikeampi. @hhaapajarvi vetämä valtiosihteerityöryhmä sekä parlamentaarinen seurantaryhmä paljon vartijoina.