Hypo ennakoi asuntojen hintojen nousevan 1,5 prosenttia tänä vuonna – pk-seudulla 4 prosenttia

Kunnille on laadittu uusi asuntomarkkinaluokitus, jossa A-luokan kuntia löytyy vain 12.
Asuntomarkkinat

Asuntoluotottaja Hypo ennustaa, että tästä vuodesta tulee asuntomarkkinoilla vauhdikas. Kun talous ja työllisyys toipuvat koronarokotteen tuella, on tälle vuodelle odotettavissa 1,5 prosentin nousu asuntojen hintoihin.

Pääkaupunkiseudulle Hypo odottaa vielä kovempaa, neljän prosentin nousutahtia. Alueen hintanoususta on tulossa kovinta yli kymmeneen vuoteen.

Tämän vuoden hintakehitystä vetävät tuttuun tapaan pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku.

Ensi vuonna koko maan hintakehitys kääntyy Hypon mukaan 0,5 prosenttia miinukselle. Iso osa maasta jatkaa silloin jo pitkään kestänyttä hintojen luisua, kun taas pk-seudun hinnat nousevat 2,5 prosentin tahtia.

–  Suomessa on asuntoja riittämiin vanhenevalle ja kohta vähenevälle väestölle, mutta tulevaisuuden tarpeiden ja toiveiden kannalta iso osa sijaitsee valitettavasti väärissä paikoissa, kirjoittaa pääekonomisti Juhana Brotherus.

Brotheruksen mukaan etätyö ja monipaikkaisuus eivät näytä muuttavan asuntomarkkinoiden megatrendejä. Isot asunnot tai ytimen ulkopuolinen rauha eivät vedä etenkään nuoria puoleensa.

Hypo julkisti katsauksensa kanssa uuden alueellisen asuntomarkkinaluokituksen. Kuntien saama arvosana perustuu kahdeksaan eri muuttujaan, joita ovat muun muassa vakuusarvot, likviditeetti, muuttoliike ja tulevaisuus.

Yksikään kunta ei nouse kymmenportaisella asteikolla parhaimpaan AAA-luokkaan. Helsinki on luokkaa AA ja 11 muuta kuntaa yltää yhden A:n luokitukseen. Suurten kaupunkien lisäksi A-luokkaan yltävät sellaisten naapurissa sijaitsevat Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Pirkkala ja Sipoo.

BBB-luokan kunnilla Hypo arvioi olevan hyvin toimivat asuntomarkkinat. Näitä kuntia löytyy 20, ja niissä asuu noin puolet Suomen väestöstä.

Noin puolet kunnista sijoittuu C-sarjaan, jonka Hypo määrittelee riskiryhmäksi. Heikoimpaan eli D-luokkaan Hypo ei sijoita yhtään kuntaa.

Edes kaikki yliopistokaupungit eivät saa hyvää luottoluokitusta

–  Yksikään kunta ei saanut Hypolta parasta AAA-luokitusta.

–  Toiseksi parhaaseen AA-luokkaan pääsi vain Helsinki.

–  A-luokassa on 11 kuntaa, Espoon, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan ohella niiden naapurikuntia.

–  Viiimeisenä hyvän luottoluokituksen piiriin kuuluvassa BBB-luokassa on 20 kuntaa, kuten Ilmajoki, Jyväskylä, Kempele, Nokia, Porvoo, Rovaniemi ja Uusikaupunki.

–  BB-luokkaan lukeutuvat esimerkiksi Eurajoki, Kemi, Kittilä, Kuopio, Lahti, Salo, Vaasa ja Vihti, yhteensä 42 kuntaa.

–  Arvosanan B sai 81 kuntaa, kuten Hämeenlinna, Joensuu, Kouvola, Kuusamo, Loimaa, Pori ja Sodankylä.

–  Eniten kuntia on CCC-luokassa: 116 kappaletta, mukaan lukien Kankaanpää, Raahe, Savonlinna, Suomussalmi ja Ähtäri.

–  CC-luokan 22 kuntaa löytyvät maan keski- ja itäosista sekä Lapista, kuten Kemijärvi, Kivijärvi, Parikkala, Puolanka ja Salla.

–  Yksikään kunta ei jäänyt huonoimpiin C- ja D-luokituksiin.