Radio Suomen palattava juurilleen

Mielipide

Radio Suomi ja sen alueradiot ovat kuunneltuja radioita. Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Radio Suomen osuus radiokuuntelusta oli vuonna 2018 noin kolmannes.
 
Radio Suomi tekee kiinnostavia asiaohjelmia ja tietenkin Ylen uutistoimintaa tulee sieltä jatkuvasti. Siihen voimme olla tyytyväisiä.

Sen sijaan Radio Suomen musiikkitarjontaan ollaan hyvin tyytymättömiä. Olen saanut tästä kymmeniä yhteydenottoja, joissa on pyydetty kirjoittamaan asiasta. Eniten tyytymättömiä musiikkitarjontaan ovat keski-ikäiset ja varttuneemmat ihmiset, jotka käsittääkseni eniten kuuntelevat Radio Suomea.

Tyytymättömyyttä herättää se, että Radio Suomesta tulee runsaasti ulkomaalaista musiikkia sekä nykynuorten suosimaa kotimaista musiikkia. Vanhoja kunnon iskelmiä ei kuulu juuri muuta kuin joskus harvoin lauantai- tai sunnuntaiaamuna.

Erikoiseksi tämän tekee se, että nuoret kuuntelevat aivan muita kanavia, joissa heille on tarjolla aivan riittävästi tätä ”nykypäivän renkutusta”. Lisäksi musiikkia on tarjolla runsaasti netissä.

En ole tavannut yhtään nuorta, joka olisi kännykästään kuunnellut Radio Suomea. Miksi siis Radio Suomi ei vastaa omien kuuntelijoidensa toiveisiin? Tukeeko Yle monikansallisia musiikkifirmoja musiikkivalinnoillaan, koska esimerkiksi Olavi Virran tai Tapio Rautavaaran musiikista nämä musiikkifirmat eivät hyödy?

Sama koskee Lapin Radion musiikkia. Sieltäkin tulee lähes pelkkää jumputusta. Ei Lapin Radiosta kuulee esimerkiksi Souvareita, Havakkaa, Tarja Ylitaloa tai muita lappilaisia musiikin taitajia. Olen kirjoittanut tätä juttua vajaa puoli tuntia. Puheiden välillä Lapin Radiosta on tullut sinä aikana kaksi ulkomaalaista biisiä ja yksi suomalainen jumputus.
 
Nyt koronaviruksen aikana etenkin ikäihmiset viettävät paljon aikaan kotonaan. He ovat ahkeria radion kuuntelijoita. Vetoan Ylen johtoon sekä Lapin Radion johtoon. Tarjotkaa nyt Radio Suomessa musiikkia, jota myös ikäihmiset jaksavat kuunnella. Sama koskee Lapin Radiota, jonne toivotaan myös lappilaisten musiikintekijöiden musiikkia.

Kotimaisen musiikin soittaminen tulouttaa myös hieman euroja suomalaisille artisteille ja orkestereille. Sitä he nyt tarvitsevat, koska kaikki keikat on peruttu koronaviruksen vuoksi. Pitää muistaa, että Yleisradio toimii veronmaksajien rahoilla.
 
Esko Fält

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen