Lain kunnioittaminen ei ole poliittinen mielipidekysymys

Mielipide

Missä menevät kansalaistottelemattomuuden ja mielenilmausten rajat? Tämä kysymys heräsi, kun Greenpeace tunkeutui eduskunnan sisäänkäynnille keskiviikkona 6.3, ja ilman lupaa tai oikeutta kiipeili vasta remontoidun eduskuntatalomme pylväissä banderoilleineen.

Tapaus tuo mieleen viime vuosien monet vastaavat. Greenpeacen aktivistit hyökkäsivät öljynporauslautalle vuonna 2013 Sini Saarelan johdolla. Mielenosoittajat yrittivät estää rannikkovartiostoa pidättämästä aktivisteja, jotka saivat syytteet huliganismista. Ympäristöministeri Ville Niinistö ylisti Greenpeacen toimintaa.

Vihreä johtaja Niinistö lietsoi ihmisiä osoittamaan mieltä Helsinki-Vantaan lentokentällä pari vuotta sitten. Niinistö kiihotti ihmisiä tarinoillaan tietyllä lennolla palautettavista ihmisistä. Faktantarkastajat osoittivat Niinistön väitteet valheellisiksi, mikä vihreidenkin oli mediakohussa tunnustettava. Tavoiteltu näkyvyys äänestäjien parissa kuitenkin saavutettiin.

Viime vuonna vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen valitsi matkustajalentokoneen mielenosoituksen areenaksi. Pennanen kieltäytyi tottelemasta miehistöä ja protestoi sitä, että poliisi oli palauttamassa syystä tai toisesta maasta poistettavaa henkilöä. Paikalle hälytetty poliisipartio poisti vihreän aktivistin koneesta. Vihreiden puheenjohtaja ylisti Pennasen toimintaa.

Vihreät ovat kertoneet, että tällainen ”kansalaistottelemattomuus” on ihailtavaa. Olen eri linjalla. Laittomuuksiin ja häiriökäytökseen ei pidä kannustaa. Viranomaisten työn estämistä ei pidä kehua.

Järjestäytynyt yhteiskunta ja hyvinvointivaltio perustuvat luottamukseen. Mielipiteen saa jokainen ilmaista, mutta lain rajoissa. Kun poliittisen hyödyn takia lait ollaan valmiita pyyhkäisemään sivuun, ollaan vaarallisella tiellä.

Lain kunnioittaminen on toistemme kunnioittamista. Onko mikään ryhmä niin paljon muita hurskaampi, että voi sivuuttaa yhteiset pelisäännöt? Sananvapaus on arvokas. Sillä ei pidä selittää laitonta käytöstä, toimittiin minkä tahansa puolueen tai järjestön lipun alla.

Tuomas Kettunen
kansanedustajaehdokas (kesk.)
Kuhmo