Savola muistuttaa investointien merkityksestä kotimaisen ruuantuontannon turvaamisessa: "Tuottajan on voitava luottaa tulevaan"

Maatalous

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) muistuttaa investointien roolista osana maatalouden kehittämistä ja kotimaisen tuotannon turvaamista.

Vuonna 2019 ELY-keskukset myönsivät rahoitusta noin 2 600 investointiin. Avustuksena se antoi yhteensä noin 154 miljoonaa euroa ja korkotukilainana noin 199 miljoonaa euroa. 

Hänen mukaansa myös seuraavalla EU-kaudella yksi suuri tavoite on saada alalle nuoria tuottajia. Siksi konkreettisten ja mahdollistavien toimien on oltava etusijalla.

– Tukijärjestelmää tulee yksinkertaistaa ja vakuusongelmia helpottaa, Savola vaatii.

Hän painottaa, että maatalouden investoinneissa on kyse yhtä tilaa suuremmista asioista.

– Kehittyvä tila- ja tuottajaverkko tuo vaurautta ympärilleen, parantaa ympäristöystävällisyyttä ja mahdollistaa toimivan elinkeinorakenteen koko Suomessa.

Savola harmittelee sitä, että EU:sa on käytössä useita erilaisia rahoituselementtejä ja jokaisen käyttöönotto edellyttää myös kansallista rahoitusta.

– Paini rahoitusvälineen kuntoon saamisessa pitäisi olla kertaluontoista, ei jatkuvaa, hän katsoo.

Suomessa Maatilatalouden kehittämisrahasto on investointien takausjärjestelmän keskiössä.

– On pohdittava, voidaanko Makeran rollia vahvistamalla ja selkeyttämällä saada etua Suomelle ja tuottajillemme, Savola sanoo.

Maatalouspolitiikassa on hänen mukaansa otettava huomioon tämän hetken kannattavuuden ohella myös se, miten pärjätään tulevaisuudessa.

Savola viittaa EU:n julkaisemiin tutkimuksiin, joiden mukaan suurin osa unionin alueella tuotetusta ruuasta kulutetaan sisämarkkinoilla myös tulevalla vuosikymmenellä.

Samoin kuluttajat kaikkialla ovat ruuan suhteen yhtä tietoisempia ja vaativampia. He haluavat suosia lähellä tuotettua, puhdasta ja tutkittua ruokaa.

– Juuri näissä asioissa suomalainen ruoka pärjää, mutta osaammeko kertoa sen taruakin ihmeellisemmän totuude oikein? Savola kysyy.

Hän muistuttaa, että suomalainen laadukas, puhdas ja ilmastoystävällinen ruoka vaatii uskaliaita yrittäjiä ja mahdollisuutta tehdä investointeja.