Pohjois-Karjalassa kuntavaalit ovat nostaneet esiin maakuntavaalien tärkeyden

Nuoret alkavat heti kuntavaalien jälkeen pohtia maakuntavaalien ehdokasasettelua.
Piirikokoukset

Vaaliteltoilla on menossa iloinen pöhinä, kuvaili keskustan Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen järjestön vuosikokouksen alussa.

Pöhinä näkyi myös kokoustavan väen määrässä, sillä paikalla oli vajaat 50 henkeä.

Keskustalla on piirissä 425 ehdokasta ja lauantainakin oli monta vihreää telttaa pystyssä ympäri maakuntaa.

Sote ja valinnanvapaus herättivät runsaasti keskustelua, kuten menossa oleva vaalikamppailu on kaikkialla tehnyt.

Puheenvuoroissa muistutettiin siitä, että sote-asioissa päätösvalta on maakuntavaltuustolla.

– Siksi maakuntavaaleissa on otettava vaalivoitto, jolla pääsemme vaikuttamaan sotessa järjestettäviin palveluihin, Huttunen sanoi.

– Valinnanvapaus ei tule olemaan mikään villilänsi, ellei maakunnassa sitä haluta, muistutti puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä, joka piti kokousalustuksen.

Tuula Parikka alleviivasi maakuntien erilaisuutta.

– Erilaisuuden pitää näkyä myös erilaisena valinnanvapautena, hän sanoi.

Pohjois-Karjalassa ollaan eletty kuluva vuosi Siun Soten aikaa. Kirurgina toimiva Juha Mustonen kertoi hyviä uutisia: palveluntarjoajaksi on löytynyt paljon pieniä yrityksiä, eivätkä maakunnan rahat näin valu ulkopuolelle.

Mustonen näki hyvänä sen, että kunnanvaltuustot vapautuvat sote -asioista, koska muutakin päätettävää on yllin kyllin.

Antti Kivelä kuvaili kuntavaaleista alkavaa vaalirypästä kolmiloikkaan. Vauhdinotto on siinä ratkaisevaa.

– Ensimmäinen lankku ovat nämä kuntavaalit, ponnistamme itsemme ykköseksi. Ensi vuonna on edessä toinen lankku, jossa nostamme Matti Vanhasen presidentiksi ja maakuntavaltuustoihin voimakkaan keskustahengen.

Suorituksen lopullinen tavoite on Kivelän mukaan eduskuntavaalien voittaminen ja Sipilän toisen hallituksen mahdollistaminen.

Joensuussa vaikuttavan Pielisjoen paikallisyhdistyksen ehdokkaat Heli Viiri ja Timo Reko tutkivat yhdistyksen esitettä. Rekon vaalislogan on "Joensuusta Suomen maaseutupääkaupunki" ja Viirin "vastuullista päätöksentekoa. (Kuva: Päivi Vento)

Timo Reko iloitsi kaikista uusista ehdokkaista, joita Joensuun listalla on. Hän näki tuhannen taalan paikan saada heidät mukaan toimintaan

– Pitää huolehtia siitä, että heidät saataisiin mukaan ”pikapyrähdyksistä maratoneihin.”

Kivelän kokouksen alussa pitämä ajankohtainen katsaus sai kiitosta kuulijoilta. Siihenkin löytyi urheilusta kielikuva.

– Puhetta voi verrata pitkän matkan hiihtoon, alku on rauhallinen, mutta mitä lähempänä maali häämöttää, sitä kiihkeämmin edetään, kuvaili Teuvo Karjalainen.

Pohjois-Karjalan keskustanuorten tervehdyksen toi Susanna Meriläinen.

Nuoret saavuttivat tavoitteensa ehdokasasettelussa, eli Joensuusta useampi nuori ehdokas ja muista kunnista vähintään yksi. Piirissä on kaikkiaan 46 nuorta keskustalaista ehdokasta.

– Ryhdymme kohta miettimään ehdokasasetteluamme maakuntavaaleihin. Toivon, että kuntavaalien jälkeen ei vaivuta väsymykseen, vaan pienen levon jälkeen työ jatkuu, Meriläinen tsemppasi vanhempaa väkeä.

Vuosikokouksen kannanotossa nostettiin esiin nuorissa piilevä voimavara.

Kannanotossa edellytetään, että kuntavaalien jälkeen jokaisessa kunnassa toimii kuntalain mukainen nuorisovaltuusto ja annetaan sille todelliset vaikuttamismahdollisuudet päätöksentekoprosessissa.

– Nuorisovaltuustolla tulee olla mahdollisuus evästää sekä kuntastrategiaa että käytännön palveluratkaisuja. Nuorten mukanaolo päätöksenteossa on tärkeää sekä hyvinvoinnin, koulutuksen että elinvoiman kannalta. Myös nuorten kiinnostus yhteisiin asioihin, äänestämiseen ja muuhun vaikuttamiseen voi tätä kautta kasvaa.

– Keskustan mielestä nuorista jäsenistä koostuva toimielin tarvitaan myös tulevassa maakuntatason päätöksenteossa, kannanotossa todetaan.