Pohjois-Karjalan keskustapiiri antoi vahvan tuen eurovaaliehdokas Elsi Kataiselle – eduskuntavaalien hyvä tulos antoi aihetta iloon

Piirikokous

– Nyt kaikki Elsin puolesta, kannusti kansanedustaja, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen keskustan Pohjois-Karjalan piirikokouksessa lauantaina. Savo-Karjalan piirin eurovaaliehdokas, meppi Elsi Katainen sai kokouksessa vahvaa tukea.

– Mitä teet, että Elsi menee läpi EU-vaaleissa, kyseli Mikko Juvonen kokousväeltä.

Matti Väistö opasti kokousväkeä ottamaan tuttuihinsa yhteyttä ja kehottamaan heitä äänestämään. Erkki Lintunen kannusti väkeä järjestämään tupailtoja Kataisen tukitoimina.

– Hänellä ovat hallinnassa meille itäsuomalaisille tärkeä asiat!

Vilkkaassa keskustelussa nousi esille nuorten heikko kiinnostus EU-vaaleja ja yleensä politiikkaa kohtaan. Suomen nuorista viime EU-vaaleissa äänesti 10 prosenttia.

Entinen kansanedustaja Matti Väistö arveli nuoriin vaikuttavan, miten aikuiset suhtautuvat politiikkaan ja miten asioista kodeissa puhutaan.

– Tai miten kouluissa suhtaudutaan politiikkaan. Nykyäänhän se ei siellä ”mitenkään sovi”. Pitäisi saada kansallinen hanke sen hyväksi, että demokratian opetusta saataisiin kouluihin.

Väistö harmitteli, että äänestysvilkkaus on Suomessa korkein alueilla, joihin EU:lla on vähiten merkitystä ja laimeinta siellä, missä vaikutus on suurin eli Itä-Suomessa.

Susanna Turunen oli huolestunut valitsevista asenteista ja negatiivisuudesta liittyen hallitusneuvotteluihin ja keskustan mukana oloon.

– Tuollainen ajattelu on nyt jätettävä taakse, sillä se voi kääntyä hallitusneuvotteluissa vaatimattomuudeksi, ettemme olisi ansainneet paikkaa olla siellä. Nyt on mahdollisuus jatkaa Suomi kuntoon -työtä hallitusneuvottelujen myötä. Yhteistyö demarien kanssa tekisi keskustalle hyvää. Tsempataan neuvottelijoita ja kansanedustajia, keskustanuori Turunen kannusti.

Elsi Katainen näki, että hallitusneuvotteluihin osallistumisen oikeus tulee siitä, että keskusta pitää kiinni asettamistaan kynnyskysymyksistä.

– Onhan se huikeaa, että vaalitappion jälkeen meillä on edelleen esimerkiksi mahdollisuus maakuntamalliin.

Antti Lempinen kertoi olleensa neljä vuotta sivussa politiikasta, mutta politiikkojen kovakorvaisuus on kiusannut miestä niin paljon, että hän halusi sanomaan sanottavansa kokoukseen.

– Kansaahan pitää kuunnella herkällä korvalla, Lempinen ihmetteli mennyttä hallituskautta.

– Jos haluamme menestyä, meidän on oltava pienen ihmisen asialla. Pieniin eläkkeisiin on saatava korotus, tällaisia 750 euron kuukausieläkkeitä ei tulevaisuudessa enää saisi olla, sanoi eläkeasioiden parissa työskentelevä Lempinen.

Piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen nousi eduskuntaan hienolla äänimäärällä. (Kuva: Päivi Vento)

Kun keskustassa on surtu huonoa vaalitulosta, Pohjois-Karjalan keskustapiirissä on ollut aihetta iloon.

Piiri oli ainoa, joka sai paremman tuloksen kuin neljä vuotta sitten. Silloin meni läpi kaksi ja nyt kolme ehdokasta: Anu Vehviläinen ja Hannu Hoskonen saivat uusittua valtakirjansa, ja uutena huikealla äänimäärällä nousi piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Savo-Karjalan vaalipiirin tulos puolestaan peilasi valtakunnan tulosta.