Paloniemi: Ukraina ei saa unohtua

Ukraina

Ukrainalaiset valmistautuvat uuteen sotatalveen peläten maailman huomion kääntyvän entistä enemmän muualle, Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) harmittelee.

Ukraina saa Paloniemen mukaan jatkuvasti uusia sankarivainajia, mutta aiheesta ei juuri kukaan kirjoita.

– Ukrainan kriisi jäi joulukuun alussa Belgradin Etyj-ministerikokouksessa taka-alalle, sillä terrorismin vastainen toiminta sai suurimman huomion, Paloniemi kirjoittaa perjantaina ilmestyvässä Suomenmaan kolumnissaan.

Paloniemi vieraili Ukrainassa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan mukana.

Keskustaedustajan mukaan pahin pelko Ukrainassa on nyt Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen lisäksi se, että Ukraina myytäisiin osana Syyriaa koskevaa sopimusta.

– Kumpikaan näistä peloista tuskin kuitenkaan toteutuu.

Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja kuvailee, että humanitaarinen tilanne on konfliktialueilla vaikea.

– Kaikille äärimmäisissä oloissa sinnitteleville ihmisille ei kyetä järjestämään riittävästi esimerkiksi vettä, ruokaa, lääkkeitä taikka sähköä. Talven tulo vain syventää siviilien ahdinkoa.

Konflikti heijastuu myös muuhun Ukrainaan. Sisäisiä pakolaisia on tällä hetkellä arviolta 800 000.

Donbasissa tulitaukorikkomukset jatkuvat päivittäin eikä Minskin sopimusta ole kyetty toteuttamaan vielä oikein miltään osin, Paloniemi kertoo tilanteesta.

– Koska konfliktia ei ole ratkaistu, ei sen jälkihoitoakaan päästä vielä aikoihin edes aloittamaan. Akuutein kysymys olisi miinanraivaus. Ukrainaan tarvittaisiin täydellinen tulitauko, aseiden vetäminen pois ja rintamalinjan demilitarisointi.