"Ihmisillä on pelko, että joutuu heti tekemään sitä ja tätä" – Keskustan puoluekokouksen etkoilla pohdittiin jäsenhankintaa

Keskusta

Keskustalaiset arkailevat kysyä ihmisiä mukaan tai jäseneksi, lisäksi luodaan ikävää ilmapiiriä ruoskimalla itseään.

Jäsenhankinnan tehostaminen ja järjestötyön kehittäminen olivat muun muassa teemoina Kaakon keskustanuorten järjestämillä puoluekokouksen etkoilla Imatralla lauantaina.

Teemat olivat varapuheenjohtajaehdokkailla Petri Honkosella, Markus Lohella, Riikka Pakarisella, Aleksi Sandroosilla ja Mikko Savolalla hyvin hanskassa, jatkoa hakeva puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ihaili.

– Järjestötyön tekeminen täytyy tehdä siltä osin helpoksi, että aineistot ovat ajan tasalla ja helposti netissä saatavilla, Mikko Savola näki.

Hän opasti paikallisyhdistyksiä yhdistymään tai toimimaan yhdessä, jos tekijöitä on vähän.

Markus Lohi keräisi piirien hyvät käytännöt ja jakaisi lopputuleman kaikille. Hän ehdotti keskustan toimijoille roolia teemallisten keskustelutilaisuuksien järjestäjänä.

Riikka Pakarinen oli samoilla linjoilla, sillä tuoretta kokemusta ihmisten tarpeesta keskusteluun on. Pakarinen kertoi, että keskustan järjestämät turvallisuusaiheiset tilaisuudet keräsivät hyvin väkeä ympäri Suomen.

Petri Honkosen mielestä keskusta kerää vaaleihin hyviä ehdokaslistoja ja se kertoo halusta vaikuttaa.

– Porukat lähtevät mielellään ehdokkaiden tukikampanjatyöhön mukaan, mutta eivät järjestötyöhön, Honkonen heitti pohdittavaa.

Keskustanuorten puheenjohtajana toimivalla Aleksi Sandroos tiesi, mistä siinä on kysymys.

– Yhteiskunta on muuttunut niin, ettei enää haluta sitoutua pitkäksi ajaksi. Ihmisten on voitava sitoutua hetkeksi, osallistua kevyesti, toimia ilman jäsenyyttä, puhua politiikkaa niin, että samalla on hauskaa.

Riikka Pirkkalaisesta ykkösasia järjestötyön kehittämisessä on keskustalaisten oman asenteen muuttaminen.

– Meidän on opittava puhumaan itsestämme myönteisesti eikä ruoskia itseämme!

– Teltoilla seisominen ei ole se tapa, jolla ihmisiä kohdataan, vaan keskustapäättäjien joka tasolla pitäisi jalkautua arkeen, mennä työpaikoille keskustelemaan ihmisten kanssa.

Pirkkalainen sanoi jäsenhankinnan tehostamisen keinona olevan se, että on kysyttävä ihmisiä mukaan. Harva tulee oma-aloitteisesti. Tähän Pakarinen vinkkasikin, että rohkeasti vain kyselemään ihmisiä mukaan toimintaan niissä piireissä, joissa vapaa-ajalla liikkuu.

Sandroos palasi kevyeen osallistumiseen.

– Ihmisillä on pelko, että joutuu heti tekemään sitä ja tätä.

Honkosesta keskusta ei pärjää sosiaalisessa mediassa niin hyvin kuin muut puolueet.

– Jokainen keskustalainen on oma mediansa, kun tuottaa sisältöä someen.

– On tehtävä politiikkaa, joka herättää ihmisissä tunteita, Lohi painotti.

Mikko Savola pohti, pitäisikö olla jäsenhankintaprojekteja, joihin palkataan työntekijät.

– ”Tavallisilla” rivijäsenillä on ehkä arkuutta mennä kyselemään vaikka ovelta ovelle, hän sanoi.