Analyysi: Haastajat lähtötelineissä – Laaniselle ei ole vielä ilmaantunut kilpakumppaneita

Jasi Kuokkanen ja Jouni Ovaska harkitsevat puoluesihteerikisaan lähtemistä. Nyt olisi syytä käydä keskustelua puoluesihteerin roolista, toimittaja Henna Lammi kirjoittaa analyysissaan.
Analyysi

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen, 61, ilmoitti Suomenmaan haastattelussa (19.11.) olevansa valmis jatkamaan neljännen kaksivuotiskauden, jos väki niin haluaa.

– Tästä tulee niin kova vaalikausi, että kenenkään ei pidä paeta vartiopaikalta, hän perusteli.

Laanisen ilmoitus yllätti keskustalaiset. Vuonna 2010 pestissä aloittaneen Laanisen oli ajateltu luopuvan tehtävästä ensi kesänä.

Laaninen aukaisi nyt pelikentän, ja onkin todennäköistä, että hänelle ilmaantuu kilpakumppaneita.

Laaninen on tottunut haastajiin.

Vuonna 2012 Rovaniemen puoluekokouksessa pestiä tavoittelivat myös Sami Kilpeläinen ja Antti Varis. Laaninen taputettiin jatkokaudelle heti ensimmäisellä kierroksella 1 046 äänellä.

Vuoden 2014 Turun puoluekokouksessa Laanisen haastoivat Janne Seurujärvi ja Jasi Kuokkanen. Laaninen sai jatkopestin selvin luvuin. Äänestyksessä Laaninen keräsi 869 ääntä, Seurujärvi 450 ja Kuokkanen 160.

Ovatko viime kerran haastajat jo asemissa?

Seurujärvi viestittää Suomenmaalle, ettei hän aio pyrkiä uudelleen puoluesihteeriksi. Seurujärvi työskentelee tätä nykyä auto- ja rengastestausyritys Test World Oy:n varatoimitusjohtajana, ja aikoo keskittyä uuteen työhönsä.

Kuokkanen on harkitsevammalla kannalla. Hän pohtii vakavasti kisaan lähtemistä.

– Kyselyjä on tullut syksyn mittaan tosi paljon varsinkin sen jälkeen, kun Laaninen ilmoitti haluavansa jatkokaudelle, Kuokkanen kertoo.

Vahvana kandidaattina erilaisissa spekulaatioissa on pidetty puoluevaltuuston puheenjohtajaa Jouni Ovaskaa.

Ovaska muotoilee, että uutisia kerrotaan sitten, jos ja kun niihin on aihetta.

– Asiaa on harkittava vakavasti, koska kysyjiä on ollut useita.

Myös puoluetoimistolla vastikään aloittanut viestintävastaavan Mari Kokon sekä Pohjois-Savon toiminnanjohtajan Kimmo Vallan nimet ovat olleet esillä.

– Kysymys ei ole kohdallani ajankohtainen millään tavalla. Keskityn nyt puolueen viestinnän kehittämiseen, Kokko kertoo.

Myös Valta tyrmää huhuilta siivet.

– Ei ole ajankohtaista. En edes harkitse kisaan lähtemistä.

Keskustassa olisi syytä käydä periaatteellinen keskustelu siitä, millaisen puoluesihteerin Suomen suurin puolue juuri nyt tarvitsee.

Pitääkö paikalle valita järjestötyön osaaja? Kuinka paljon puoluesihteerin halutaan kiertävän ympäri Suomea?

Onko tärkeintä, että puoluesihteeri hoitaa talouden moitteettomasti? Vai haluavatko keskustalaiset, että puoluesihteerillä on vahva rooli päivän politiikassa?

Entä kuinka oleellista on, että henkilö tuntee median temput?

Puoluesihteerin odotetaan osaavan kaikkea, mutta sellaista henkilöä ei ole kuin utopioissa.

Keskustassa puoluesihteerin valitsee puoluekokous, jolloin henkilö saa vahvan valtakirjan jäsenistöltä. Puoluesihteeri kuuluu tasavertaisena osana puolueen johtoviisikkoon.

Toisin on esimerkiksi kokoomuksessa, jossa puoluevaltuusto valitsee puoluesihteerin käytännössä puheenjohtajan esityksestä.

Keskustan puoluekokous järjestetään 10.–12. kesäkuuta Seinäjoella. Varmaa on, että keskustalaiset saavat silloin sellaisen puoluesihteerin, jollaisen haluavatkin.

Olisi kuitenkin hyvä, että haastajat ilmoittautuisivat ajoissa, jotta ehdokkaat ehtivät kampanjoida ja aktivoida samalla keskustan kenttäväkeä.

Viime kerralla kisa jäi hieman tyngäksi, kun Seurujärvikin ilmoittautui kilpaan vasta viikko ennen h-hetkeä.