Vieno-myrsky aiheutti tuulivahinkoja ja sähkökatkoja – pahimmillaan yli 60 000 taloutta oli ilman sähköjä

Pohjanmaan rannikolla mitattiin kovin myrskypuuska: yli 28 metriä sekunnissa.
Kotimaa

Lännestä tiistaiaamuna rantautunut Vieno-myrsky rauhoittui tiistai-iltaan mennessä Suomen yllä. Yöksi ei ollut enää luvassa kovia puuskia.

Myrskyrintama kulki maan läpi lännestä itään. Maan keskivaiheilla puuskat puhalsivat iltapäivällä vielä 13–18 metriä sekunnissa, kun etelässä puuskat olivat voimakkuudeltaan enää enintään 10 metriä sekunnissa. Matalapaine väistyi Venäjän puolelle, kertoi Ilmatieteen laitos.

Kovin puuska mitattiin aamukuudelta Kaskisissa Pohjanmaan rannikolla, missä tuuli puhalsi 28 metriä sekunnissa. Merialueilla kovin keskituuli mitattiin myös Kaskisissa, 22 metriä sekunnissa.

Maan keskiosien kovin puuska mitattiin Pohjois-Savossa Kuopion Maaningalla. Siellä tuuli puhalsi 23 metriä sekunnissa.

Yksittäinen tuulenpuuska määritellään myrskypuuskaksi, jos se puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa. Yleisemmin myrskytuulista voidaan puhua, jos puuskat puhaltavat keskimäärin yli 21 metriä sekunnissa.

Myrsky katkaisi sähköt pahimmillaan yli 60 000 taloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartalta. Iltaseitsemän jälkeen tiistaina sähköt olivat poikki noin 21 000 taloudelta hieman yli 80 kunnassa. Sähkökatkoja oli etenkin maan keski- ja itäosissa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi, että tiistai on ollut laitoksen kuluvan vuoden kiireisin päivä. Yhteensä tehtäviä oli maakunnassa iltapäivään mennessä 70.

Pohjois-Savon pelastuslaitos kertoi Twitterissä tiistaina iltapäivällä, että alueella tehtäviä on kertynyt noin 80. Etelä-Savon pelastuslaitokselta puolestaan kerrottiin, että iltapäivään mennessä myrskystä johtuvia tehtäviä oli kertynyt yli 40.

Suuremmilta vahingoilta tiettävästi vältyttiin. Pelastustehtävät johtuivat muun muassa kaatuneista puista, maastopaloista sekä irronneista kattopelleistä. Myrsky aiheutti jonkin verran häiriöitä myös rataliikenteeseen.

Viime vuoden kesäkuun Päivö-myrskyyn verrattuna puuskat olivat vienoja, mutta vaikutukset selvästi laaja-alaisempia, Ilmatieteen laitos tviittasi tiistaina iltapäivällä.