Uudistukset keskustan kohtalonkysymys – Kai niitä jossain valmistellaan? Juha Kuisma kysyy

Ylimääräinen puoluekokous valitsee uuden johdon, mutta melkeinpä tärkeämpää on, mitä se linjaa keskustan tarvitsemista uudistuksista. Kai niitä jossain valmistellaan? tietokirjailija Juha Kuisma kysyy tuoreessa blogissaan Suomenmaassa.

Jos ja kun keskustasta tulee uuden hallituksen kirstunvartija, Kuisma kysyy, missä silloin pohditaan liikkeen tulevaisuutta ja toimintatapaa?

– Jonkun pitää huolehtia keskustan sielusta ja puolueen toimintatavan uudistamisesta. Jonkun pitää hoitaa ne asiat, joita vaalitappion jälkeen tuli mieleen. Jonkun pitää johtaa sitä työtä, mihin oppositiossa olisi ollut mahdollisuus.

Puolueen työnjaon ja sääntöjen mukaan uudistamistyön vetäminen kuuluu puoluesihteerille.

– Yksin kukaan ei tämmöistä pysty tekemään, vaan asia on organisoitava ryhmille ja joukkueille, jotka valmistelevat niin järjestöllisiä kuin sisällöllisiä toimeksiantoja, Kuisma kirjoittaa.

Kyllä harmittaa, kun suvultaan keskustataustaisista nuorista yhä useampi liukuu vihreisiin.

Juha Kuisma

Kuismalla on se käsitys, että keskustapolitiikan sisällön valmistelu ei nyt toimi. Viime vuosina työryhmiin ja toimikuntiin on ollut vapaa hakeutuminen, mikä on lisännyt ihmisten osallisuutta, mutta samalla vähentänyt ryhmien kapasiteettia.

– Miten tahansa tällaiset ryhmät kootaan, tulisi niihin huolehtia kussakin asiassa parhaat voimat. Myös toimeksiannon oikea muotoilu on tärkeää.

– Kyllä harmittaa, kun suvultaan keskustataustaisista nuorista yhä useampi liukuu vihreisiin, ihan vain sen takia, että keskustalla ei ole mitään foorumia, jossa ajateltaisiin keskustalaisittain ja muodostettaisiin tahto siitä, mitä keskusta haluaa.