Työttömän haastattelu voi hoitua myös verkossa tai puhelimitse
Työtön saa kutsun työvoimaviranomaisen haastatteluun kolmen kuukauden välein ensi vuoden alusta lähtien.
TE-toimistoon ei välttämättä aina tarvitse mennä käymään, vaan haastattelu voi hoitua myös verkossa tai puhelimitse.
Työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi torstaina työllisyystoimista, joilla hallitus pyrkii nopeuttamaan työttömien työllistymistä.
Haastatteluiden lisäämisen tarkoituksena on hänen mukaansa katkaista työttömyys mahdollisimman nopeasti.
– Valitettava fakta on se, että yhä useamman ihmisen työttömyys on pitkittynyt. Tilastojen mukaan todennäköisyys työn löytämiseen pienentyy merkittävästi, kun työttömyys on jatkunut pidempään kuin kolme kuukautta.
Jos haastatteluun ei ilmesty tai jättää noudattamatta työllistymissuunnitelmaa, menettää työttömyysturvan määräajaksi kuten tähänkin asti.
Työttömien haastattelu pysyy siksi viranomaisten tehtävänä. Karenssien määrääminen on sellaista julkisen vallan käyttöä, ettei tehtävää voi antaa ulkopuoliselle yritykselle.
Varsinkin ensimmäisen haastattelun pitää Lindströmin mukaan olla perusteellinen. Se pidetään kuten tähänkin asti eli, kun työttömäksi jäämisestä on kulunut alle kaksi viikkoa.
TE-toimistot ovat tuskailleet jo nyt, ettei niiden henkilökunta riitä kaikkien tavoitteiden täyttämiseen.
Hallituksen esityksen mukaan uusien haastatteluiden tekeminen vaatii 350–550 kokoaikaista työntekijää lisää. Ratkaisuksi TE-toimistoille ollaan ohjaamassa ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.
Työvoimaviranomaisilla ei enää vastaisuudessa ole harkintamahdollisuutta siihen, tarvitaanko haastatteluita, vaan ne olisi pakko järjestää.
Aiemmin lähtökohtana on ollut, että alkuhaastattelun jälkeen työnhakija haastatellaan, kun työttömyys on jatkunut kolmen ja kuuden kuukauden ajan.
Kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen haastatteluita on ollut kuuden kuukauden välein.
Nämäkin haastattelut on kuitenkin voinut lain mukaan jättää tekemättä, jos ne ovat tuntuneet selvästi tarpeettomilta.