Tutkimus: Pandemian vaikutukset naisten terveyteen ovat katastrofaalisia – parisuhdeväkivaltaa, sukuelinten silpomista, ei-toivottuja raskauksia

YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestön (UNFPA) uusien ennusteiden mukaan COVID-19 pandemialla on monia kielteisiä vaikutuksia naisten terveyteen.

Yhä useampien naisten kohtaloksi koituu ei-toivottu raskaus, parisuhdeväkivalta, sukuelinten silpominen ja lapsiavioliitto.

Näitä vaikutuksia on odotettavissa etenkin matalan- ja keskitulotason maissa.

Syynä on terveysjärjestelmien ylikuormittuminen ja terveyslaitosten sulkeminen. Naisille ja tytöille myös tarjotaan palveluita rajoitettu määrä. Monet päättävät itse jättää tärkeitä lääkärikäyntejä väliin viruksen pelossa.

Ennusteen perusteella yli 47 miljoonaa naista ei saa ehkäisyä globaalien toimitusketjujen häiriöiden vuoksi. Tämän arvioidaan johtavan seitsemään miljoonaan ei-toivottuun raskauteen tulevien kuukausien aikana.

Sukupuolistunut väkivallan odotetaan niinikään lisääntyvän, kun naiset ovat loukussa kotona.

– Nämä uudet tiedot osoittavat miten katastrofaalinen vaikutus COVID-19 pandemialla voi pian olla naisiin ja tyttöihin kaikkialla maailmassa. Pandemia syventää eriarvoisuutta ja miljoonia lisää naisia ja tyttöjä ovat nyt vaarassa menettää kykynsä itse päättää, haluavatko tulla raskaiksi vai eivät. He eivät pysty suojaamaan vartaloaan tai terveyttään, sanoi UNFPA:n toimitusjohtaja Dr. Natalia Kanem.