Tämä on skandinaavinen juttu, sanoo tutkinnanjohtaja Porvoon epäillyistä poliisiampujista

Toinen mies on sekä Suomen että Ruotsin kansalainen
Kotimaa

Toisella poliiseja kohti ampumisesta epäillyistä miehistä on sekä Suomen että Ruotsin kansalaisuus, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista. Toinen miehistä on Ruotsin kansalainen.

Epäillyt ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994. Huhta-aho ei tässä vaiheessa tarkenna, kummalla heistä on kaksoiskansalaisuus. Poliisi on tehnyt yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa.

– Tämä on skandinaavinen juttu, sanoo Huhta-aho.

Miesten epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Poliisi sai epäillyt kiinni rajun takaa-ajon jälkeen Ikaalisissa Pirkanmaalla sunnuntai-iltana puoli yhdeksän jälkeen. Takaa-ajo kesti puolisen tuntia.

Poliisi kertoo, että epäillyt pakenivat poliisia, ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti ja ajoivat niitä päin. Huhta-ahon mukaan laukauksia ammuttiin ainakin kymmenkunta. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui, mutta kukaan ei loukkaantunut takaa-ajon yhteydessä.

Miehiä epäillään ainakin kahdesta murhan yrityksestä, koska heidän epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoossa. Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä. Huhta-ahon mukaan on varsin mahdollista, että epäilyjä murhan yrityksestä kertyy lopulta useampiakin.

Poliisi meni Huhta-ahon mukaan sunnuntain vastaisena yönä Porvoon Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle, jonka hätäkeskus välitti. Paikan päällä kuitenkin kaksi miestä avasi tulen kahta poliisia vastaan. Poliisi ei ole kertonut, oliko soittaja jompi kumpi kiinni otetuista miehistä vai mahdollisesti joku muu.

– Uskon, että meillä on henkilö tiedossa, sanoo Huhta-aho.

Huhta-aho ei tässä vaiheessa kerro, epäilläänkö kiinni otettujen olevan mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa. Hän ei tarkenna sitäkään, etsiikö poliisi vielä muitakin tapaukseen liittyviä henkilöitä. Tutkinnanjohtaja ei myöskään kerro, miten epäiltyjen jäljille päästiin.

Poliisilla oli vielä sunnuntaina operaatioita Porvoossa motelli On Linen edustalla. Motellin luona maanantaina aamupäivällä käyneen STT:n kuvaajan mukaan yksi huoneen ovi oli sahattu moottorisahalla saranapuolelta kahtia. Ovi oli paikattu puuparrulla, ja siihen oli laitettu poliisin tarrat. Maassa oli kuvaajan mukaan sahanpurua.

– Siellä on tehty poliisitoimenpiteitä, ja ne liittyvät epäiltyihin. Poliisin sisäänpääsy on varmistettu epäkonventionaalisella tavalla, vahvistaa Huhta-aho. Hän ei kuitenkaan kerro yksityiskohtaisemmin, mitä poliisi motellista etsi.

Motellin ympäristö oli maanantaina rauhallinen, eikä paikalla näkynyt poliiseja tai juuri muitakaan ihmisiä.

Huhta-aho ei ole kertonut, käyttikö poliisi asetta Porvoossa tai miesten kiinnioton yhteydessä. Ainakaan Valtakunnansyyttäjänvirastolle ei ollut vielä maanantai-iltapäivään mennessä tullut ilmoitusta aseenkäytöstä. Poliisin tulee aina tehdä tällainen ilmoitus, jos asetta käytetään. Syyttäjän johdolla tutkitaan, onko aseenkäyttö ollut lain mukaista.

Huhta-ahon mukaan poliisilla on tässä vaiheessa jo hyvä käsitys tapahtumien kulusta. Esitutkinta jatkuu epäiltyjen kuulustelulla, teknisillä tutkimuksilla sekä yleisövihjeiden läpikäymisellä.