Sote-uudistus ja aluevaalit puhuttivat keskustan tapahtumassa Kiteellä – "Palvelujen pysyminen lähellä on tärkeintä"

– Täällä Pohjois-Karjalassa meidän on vaikeaa ymmärtää, miten suuri uudistus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on koko Suomessa, koska meillä on ollut Siun sote jo vuosia, kansanedustaja Hanna Huttunen totesi lauantaina Kiteen torilla

Keskustan kansanedustajat ja ministerit ovat liikkeellä koko viikonlopun ajan keskustelemassa kansalaisten kanssa sote-uudistuksesta. Näissä tapahtumissa on mukana myös keskustalaisia aluevaaliehdokkaita.

Kiteen torilla ehdokkaista mukana olivat Eeva-Liisa Auvinen Kiteeltä ja Kari Pennanen Kiteen Kesälahdelta.

Molemmat uskoivat vankasti, ettei muilla puolueilla ole Pohjois-Karjalassa tarpeita ryhtyä tulevassa aluevaltuustossa romuttamaan olemassa olevaa järjestelmää, jossa palvelut ovat säilyneet lähellä.

– Kaikki ovat nähneet, että homma toimii, Auvinen ja Pennanen toteavat.

Molemmat kertoivat ryhtyneensä ehdokkaaksi, koska sosiaali- ja terveyspalveluja on jatkossakin löydyttävä ympäri maakuntaa laita-alueita myöten.

Kansanedustaja Huttunen muistutti, että vain keskusta on ottanut aluevaalien teemaksi lähipalveluiden säilymisen tulevaisuudessa.

Huttusen mukaan se huolettaa ihmisiä kovasti.

– Viime viikonloppuna Outokummussa ja tänään Rääkkylässä ja yleensä kaikkialla täällä maaseudulla, jossa väki vanhenee, on tullut esiin se, että palvelujen pysyminen lähellä on tärkeintä. Vuodeosastojen säilyminen paikkakunnilla ja kotiin saatavien palvelujen sujuminen. Keskustan vaalilupaus on saanut kiitosta, Huttunen kertoi.

Aluevaltuuston roolista riitti Pohjois-Karjalassakin kysyttävää, vaikka maakunnan kattava sote-alue onkin alueella tuttua asiaa.

– Uusien luottamushenkilöiden käsissä on palvelujen turvaaminen, Huttunen alleviivasi.

Mutta onko pienten kuntien mahdollista saada ehdokkaita läpi?

– Ne kunnat menestyvät, joissa väki saadaan hyvin aktivoitua ja liikkeelle vaalipäivänä. Väki on innostettava uurnille, Huttunen vastasi.

Hänen mukaansa vaalien ajankohta tammikuussa asettaa haasteita.

– Joulunaika pysäyttää kampanjoinnin ja se on saatava nopeasti käynnistettyä tammikuussa. Ja mikä lienee tammikuun koronatilanne.

Huttusen mukaan sote-uudistus tuo merkittävän muutoksen maakuntiin, joissa on jo sosiaali- ja terveyspiiri.

– Tällä hetkelle Siun soten toiminta on kuntarahoitteista, uudistuksessa rahoitusta saadaan valtiolta, Se vahvistaa toimintaa, hän sanoo.

Keskustan kampanjointi jatkuu vielä maanantaina, jolloin puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko kiertää Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa.