Sipilä ja Macri: Tehdaskiista ohi – yhteistyö vauhtiin

Argentiinasta pääministeri seurueineen jatkaa matkaansa Meksikoon
Argentiina

Argentiinassa vieraileva pääministeri Juha Sipilä ja isäntämaan presidentti Mauricio Macri ovat todenneet, että vuosien ajan otsikoissa ollut tehdaskiista ei vaikuta enää Suomen ja Argentiinan välisiin suhteisiin.

Suomen ja Argentiinan suhteet kiristyivät vuosikymmen sitten, kun suomalaisen Botnian sellutehdas rakennettiin Uruguayhin sen ja Argentiinan rajajoen rantakaupunkiin.

Argentiinassa protestoitiin, kun tehtaan pelättiin saastuttavan joen. Fray Bentosin tehdas aiheutti myös diplomaattisen kiistan.

Pääministeri Sipilä ja presidentti Macri nostivat esiin myönteisenä asiana maiden suhteiden tiivistymisen Macrin hallituksen aikana.

Sipilä on ensimmäinen Suomen pääministeri, joka vierailee Argentiinassa.

Pääministeri Sipilä huomioi presidentti Macrin hallituksen saavutukset Argentiinan avautumisessa maailman markkinoille. Tämä ilmenee myös suomalaisyritysten kiinnostuksena maahan.

Keskusteluissa oli esillä etenkin kaupallisen yhteistyön edistäminen ja tiivistäminen.

Argentiina on osapuolten mukaan hyvin kiinnostunut muun muassa Suomen osaamisesta koulutuksessa ja metsäalalla.

Argentiinan hallitus suunnittelee maahan mittavia infrastruktuurihankkeita, ja useilla teollisuudenaloilla on käynnissä uudistuksia, jotka tarjoavat merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Pääministeri Sipilän mukana matkalla olikin Team Finland -yritysdelegaatio. 

Presidentti Macrin tapaamisen lisäksi pääministeri Sipilän ohjelmassa oli useita ministeritapaamisia.

Argentiinasta pääministeri seurueineen jatkaa matkaansa Meksikoon.