Ruotsalaistutkija: Venäjän neuvottelutarjouksesta tarvitaan lisää tietoa

Venäjän kutsu

Venäjän ehdotus neuvotteluista muun muassa Itämeren alueen lentoturvallisuuden parantamiseksi ei näytä herättäneen suurempaa huomiota Ruotsissa.

Venäläismedian mukaan sotilasasiantuntijoiden välisiä keskusteluja ehdotetaan syyskuuksi Nato-maille sekä Suomelle että Ruotsille.

Puolustustutkimuslaitos FOI:n tutkimusjohtajan Fredrik Westerlundin mukaan tällaisten kutsujen esittäminen ei ole epätyypillistä Venäjälle.

– On syytä suhtautua hiukan varauksella silloin, kun Venäjän ehdottaa neuvotteluja tai sopimusta. Joskus on niin, että itse neuvottelujen aloittaminen on tärkeämpää kuin lopputuloksen saavuttaminen, Westerlund sanoo STT:lle.

Pyrkimys esimerkiksi lentoturvallisuuden parantamiseen on Westerlundin mukaan sinänsä hyvä.

Venäjän aloitteesta pitää hänen mukaansa kuitenkin saada vielä lisää tietoa. Lisäksi kutsuttujen ja neuvotteluihin mahdollisesti osallistuvien on hänen mukaansa syytä sovittaa yhteen kantojaan.

Westerlund muistuttaa, että sotilasilmailusta on jo olemassa kansainvälisiä ja kahdenvälisiä sopimuksia, joita Venäjä voisi noudattaa jo nyt.

Esimerkiksi Syyriassa Venäjä ja Yhdysvallat ovat sopineet toimista onnettomuuksien välttämiseksi, mutta Westerlundin tietojen mukaan Venäjä jättää sopimuksia toistuvasti noudattamatta.