Rinne myöntää keskustan puheenjohtajakisan näkyneen hallitusyhteistyössä – ”Sillä on ollut nyansseissa vaikutusta”

Pääministerin haastattelutunti

Keskustan puheenjohtajakisa on näkynyt hallituksen työskentelyssä, myöntää pääministeri Antti Rinne (sd.)

Rinne sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että valehtelisi, jos sanoisi ettei asia ole vaikuttanut millään tavalla. Vaikutus ei kuitenkaan ole hänen mukaansa ollut merkittävä.

– Sillä on ollut nyansseissa vaikutusta, hän arvioi.

Rinteen mukaan puheenjohtajaehdokkaat, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat kuitenkin toimineet erittäin hyvin hallituksen sisäisen yhteistyön näkökulmasta.

Pääministerin mukaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on selkeästi vetäytynyt taka-alalle ja keskustan hallitusryhmää johtaa valtiovarainministeri Mika Lintilä.

– Hänen kanssaan monta asiaa on käyty läpi. Mutta ei siis sillä tavalla, että olisi ollut tarpeen erityisesti nyt keskustan osalta mitään toimenpidettä odottaa.

Rinne kiisti tulkinnat siitä, että hänellä olisi erimielisyyksiä hallitusohjelman toteuttamisesta juuri ministeri Lintilän kanssa.

– Valtiovarainministeri on tehnyt aivan oikein, että on harkinnut sitä, että missä vaiheessa mitäkin rahaa laitetaan liikkeelle,  Rinne painotti.

Pääministeri sanoi ymmärtävänsä hyvin sitä, että tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on halunnut korkeakoulurahat saman tien liikkeelle. Valtiovarainministeri rakentaa mandaatillaan kuitenkin budjettia, joka Rinteen mielestä ”vallan hyvin” toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita.

– Mutta meidän täytyy huolehtia siitä, että meillä on pelivaraa tulevina vuosina lisätä paukkuja, jos suhdanteet vielä heikkenevät.

Pääministeri korosti, että hallituksen talouspolitiikka poikkeaa merkittävästi edeltäjiensä linjasta.

Jos suhdanteet heikkenevät, julkisen sektorin väliintuloa vahvistetaan Rinteen mukaan niin, että syntyy uusia työpaikkoja infrastruktuurirakenteisiin ja investoidaan tulevaisuuden kannalta tärkeisiin kohteisiin.

– Tämä poikkeaa merkittävästi talouspolitiikan linjaltaan siitä, mihin on totuttu. Ja tämä on vähän ollut vaikeaa ymmärtää eri puolilla Suomea.

Pääministerin haastattelutunti oli Rinteen ensimmäinen. Viimeksi sosiaalidemokraattinen pääministeri oli haastateltavana perinteikkäässä ohjelmassa vuonna 2003 Paavo Lipposen pääministerikaudella.