Rehula tasa-arvo-ohjelmasta: Miesten kokema lähisuhdeväkivalta on vaiettu asia

Tasa-arvo

Monille tasa-arvo on naisten ja miesten välistä, mutta minulle se on myös miesten ja naisten välistä, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) toimittajille tasa-arvo-ohjelman julkistamistilaisuudessa.

– Tämä ei ole saivartelua.Yksi vaietuimpia asioita yhteiskunnassa on lähisuhdeväkivalta, mutta sekin, että sitä on molempiin suuntiin, Rehula totesi.

Itse tasa-arvopaperin lähisuhdeväkivaltaa koskevista tavoitteista ja toimenpiteistä ei löydy mainintaa miehistä.

Näkyvimpänä toimenpiteenä lähisuhdeväkivaltaan liittyen hallitus panee toimeen Istanbulin sopimuksen, joka edellyttää muun muassa riittävää määrää turvakotipaikkoja.

– Tämä on niitä harvoja asioita, joihin sosiaali- ja terveysministeriön budjettikehyksessä on uutta rahaa, Rehula kertoo.

Katsotaan, onko mahdollista aloittaa äitiysloma nykyistä lähempänä laskettua aikaa.

Juha Rehula

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen ohjelma etsii joustoja nykyisen lainsäädännön puitteissa.

– Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että katsotaan, onko mahdollista aloittaa äitiysloma nykyistä myöhemmin, lähempänä laskettua aikaa, Rehula sanoo.

Tämän osa-alueen onnistuneeksi ratkaisuksi Rehula nostaa perhevapaiden lisäämisen isille.

– Puoltoista kuukautta sitten tuli tieto siitä, miten jouston ja isälle kohdennetun perhevapaa-ajan lisäys on toiminut. Kävi ilmi, että sillä on ollut positiivinen vaikutus: miehet ovat ottaneet entistä enemmän hoitovastuuta.

Yritysten johtokuntiin hallitus ei aio määrätä pakolla sukupuolijakoa.

Ihannetilana johtokuntapaikkojen nais–miesjakaumassa pidetään 40–60 prosenttia. Suhde on nyt suurinpiirtein 30–70, Rehula sanoo.

– Perusperiaate on, että lailla ei lähdetä säätämään rajoja. Kehitys on ollut myönteistä. Tilanne on parantunut merkittävästi jopa viiden vuoden takaiseen verrattuna.