Porvoon ampumisen selvittely jatkuu – poliisin eilen kiinniottamat epäillyt ovat Ruotsin kansalaista

Kotimaa

Porvoossa sattuneen ampumatapauksen ja Tampereen takaa-ajon selvittely jatkuu. Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä.

Poliisi vahvisti maanantaina aamupäivällä, että eilen illalla Tampereen seudulla kiinniotetut kaksi miestä ovat Porvoon ampumisista epäillyt. He ovat Ruotsin kansalaisia ja syntyneet vuonna 1989 ja vuonna 1994.

Poliisi otti sunnuntai-iltana kiinni kaksi ihmistä Tampereen seudulla puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi.

Takaa-ajo eteni Tampereelta Ylöjärven suuntaan. STT:n paikalla olleen kuvaajan mukaan useita poliisiautoja oli pysäytetty Kolmostielle Hämeenkyrön ja Ikaalisten välille tapahtuneen jälkeen.

KRP:n mukaan takaa-ajossa ei tullut henkilövahinkoja, mutta siinä kärsittiin tuli kuitenkin kalustovaurioita epäiltyjen ammuttua poliisin ajoneuvoja kohti ja ajettua niitä päin.

Ilta-Sanomien saamassa silminnäkijävideossa näkyy, kuinka raskaasti varustettu poliisi osoittaa aseella tummiin vaatteisiin pukeutunutta miestä, joka seisoo kädet ilmassa autotiellä. Tien penkalla oleva, harmahtava farmariauto on pahoin lommoilla.

Iltalehden saamassa silminnäkijävideossa puolestaan kaksi tummiin pukeutunutta miestä on polvillaan tien penkalla kädet ilmassa auton lähettyvillä.

Ilta-Sanomille aiemmin puhunut silminnäkijä kertoo, että näki Kolmostiellä, kun ohi ajoi vihertävän harmaa Volvo V50 Ruotsin kilvissä. Sitten perästä tuli noin kaksikymmentä poliisiajoneuvoa.

– Se tuli todella kovaa ja ajoi holtittomasti. Ensin tuplakeltaisella ohitse ja sitten ohitti pientareelta, pelkällä etunimellä Sami puhunut silminnäkijä kertoo Ilta-Sanomille.

Sami kertoi olleensa jonossa Hämeenkyrön ja Ikaalisten puolimatkassa ja edessä näkyi paljon sinisiä valoja.
STT ei ole toistaiseksi tavoittanut poliisia kommentoimaan kiinniottoa tarkemmin.

Sunnuntain vastaisena yönä kaksi miestä avasi poliisin mukaan tulen kahta poliisia vastaan Ölstensin pienteollisuusalueella. Poliisit olivat tulleet paikalle hätäkeskuksen välittämän hälytystehtävän perusteella.

KRP piti sunnuntaina alkuillasta tiedotustilaisuuden tapahtuneesta, mutta vastauksia Porvoon ampumisen yksityiskohtiin tuli niukasti.

– Kun poliisi tuli paikalle, uhattiin heitä lähes välittömästi aseella ja heitä vaadittiin luopumaan aseista. Tilanne johti siihen, että tuli avattiin ja poliisit loukkaantuivat, apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi.

Paikalle tuli yhteensä useita kymmeniä poliiseja sekä helikoptereita. Epäillyt pääsivät kuitenkin pakenemaan paikalta.

Operaatio ei poliisin mukaan liity mihinkään aiempaan käynnissä olleeseen rikostutkintaan, vaan kyse oli hätäkeskuksen kautta tulleelle hälytykselle menosta. Hälytyksen tehnyttä henkilöä poliisi kuvaili ”mielenkiintoiseksi”. Tarkempia tietoja hälytyksestä ei vielä ole kerrottu.

KRP ei ole myöskään kertonut, miten se pääsi Tampereella olleiden miesten jäljille.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi vain Ylen iltauutisissa, että epäillyt paikallistettiin Tampereelle.

– Kiinniottoa yritettäessä he lähtivät ajamaan karkuun ja myöskin ovat ampuneet poliisia kohti takaa-ajettavasta autosta, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Tapahtumien kulkua tarkennetaan, kun se on mahdollista, KRP kertoo.

Keskusrikospoliisi ei ole kertonut yksityiskohtia kiinniotetuista, näiden motiivista tai esimerkiksi sitä, liittyykö tapaukseen järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisi ei ole tutkinnallisista syistä myöskään kertonut, käyttivätkö poliisit aseitaan Porvoossa.

Iltalehden ja Ilta-Sanomien mukaan poliisilla oli vielä sunnuntaina operaatioita Porvoossa. STT ei tavoittanut yöllä poliisia vahvistamaan, onko kyseessä ollut rikospaikantutkinta vai jotain muuta.

Tutkintaa johtava KRP:n rikoskomisario Kimmo Huhta-aho totesi Iltalehdelle, että ”poliisilla on ollut operaatio, joka liittyy aikaisempaan Porvoon ja Tampereen seudun poliisitehtäviin”.

Juttua päivitetty klo 13:40.

 • Tämä tiedetään:
 • – Poliisi meni sunnuntain vastaisena yönä Porvoon Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Tapahtumapaikka sijaitsee Porvoon Ölstensin pienteollisuusalueella.
  – Paikan päällä kaksi miestä avasi tulen kahta poliisia vastaan.
  – Kaksi poliisimiestä haavoittui ampumisessa. He ovat iältään noin 35- ja 45-vuotiaita, ja kummallakin on pitkä työkokemus. Nuorempi poliisi pääsi sairaalasta sunnuntaina. Vanhempi poliisi oli maanantaina yhä sairaalassa, ja hänen vammansa olivat vakavia, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.
  – Poliisi otti sunnuntai-iltana ampumisista epäillyt kaksi miestä kiinni rajun takaa-ajon jälkeen Ikaalisissa Tampereen lähistöllä.
  – Epäillyt pakenivat poliisia, ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti ainakin kymmenkunta laukausta ja ajoivat poliisin ajoneuvoja päin. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui, mutta kukaan ei loukkaantunut noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon aikana.
  – Kiinni otetut miehet ovat Ruotsin kansalaisia, ja he ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994.
  – Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia ja videoaineistoa kiinniottopaikalta. Niiden perusteella epäillyt olivat liikkeellä vihertävänharmaalla Volvolla. Kuvissa näkyvät miehet ovat tummahiuksisia, ja ainakin toisella heistä näyttää olevan parta. Epäillyt olivat pukeutuneet varsin samanlaisesti tummiin housuihin ja tummiin t-paitoihin. Ainakin toisella heistä on tatuointeja vähintään toisessa käsivarressa.
  – Miehiä epäillään kahdesta murhan yrityksestä, koska heidän epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoossa. Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.
 • Tätä ei tiedetä:
 • – Poliisi kuvaili Porvoossa hälytyksen tehnyttä henkilöä  mielenkiintoiseksi . Tähän mennessä poliisi ei kuitenkaan ole kertonut, oliko soittaja jompikumpi kiinni otetuista miehistä vai mahdollisesti joku muu.
  – Poliisi ei ole tutkinnallisista syistä kertonut sitäkään, käyttivätkö poliisit aseitaan Porvoossa.
  – Keskusrikospoliisi ei ole kertonut, miten se pääsi Tampereella olleiden miesten jäljille.
  – Poliisi ei tässä vaiheessa kerro, epäilläänkö kiinni otettujen olevan mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa.
  – Ei tiedetä, käyttikö, poliisi aseita takaa-ajotilanteessa.
  – Ei ole tiedossa, etsiikö poliisi vielä joitakin muita tapaukseen liittyviä ihmisiä.
  – Keskusrikospoliisi ei ole tähän mennessä kertonut yksityiskohtia epäiltyjen motiiveista.
  – Myös monien muiden yksityiskohtien osalta poliisi on vielä niukkasanainen.